Två åldringsrån på kort tid i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 90-årsåldern utsattes på fredagen för våldsamma rån i Malmö. Polisen ser likheter mellan brotten och delar med sig om information om tillvägagångssätten.

Strax innan 15-tiden på fredagen rånades en man i 90-årsåldern i trapphuset till sin hemadress vid Slussplan. Strax efter klockan fyra fick polisen ytterligare ett larm om att en 90-årig man rånats i sitt trapphus, den här gången på Värnhem.

– Vi ser likheter mellan brotten, säger polisens presstalesperson Rickard Lundqvist.

I båda fallen utsattes brottsoffren för våld, men det finns inga uppgifter på att någon ska ha skadats fysiskt. Den ena mannen rånades på sin plånbok och den andre blev av med kontanter.

– Han hade nyligen tagit ut kontanter i en automat och när han sen kommer står gärningsmannen där och erbjuder sig att öppna dörren till trapphuset. Sen sker själva rånet inne i trapphuset, säger Rickard Lundqvist.

Den andre mannen ska ha befunnit sig i en park i närheten av sitt hem när gärningsmannen försökte ta kontakt med honom. Det blivande brottsoffret avböjde gärningsmannens försök att fånga hans uppmärksamhet och begav sig av hemåt.

Väl hemma ska dyker gärningsmannen upp vid mannens hem, där även han rånas i sitt trapphus.

– Vi vill inte att detta ska upprepas och går därför ut med tillvägagångssätten så att man ska vara uppmärksam på sin omgivning, säger Rickard Lundqvist.

Ingen person har gripits för rånen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.