Torghandlaren Omar Tifouti ser både fördelar och nackdelar med papperspåsar. Foto: André Spång/SVT

Två år sedan plastpåsar förbjöds inom torghandeln i Malmö – så är läget idag

Uppdaterad
Publicerad

När punktskatten för plastpåsar infördes för ett år sedan och därmed höjde priset på plastpåsar hade man runt om på torgen i Malmö använt sig av papperspåsar sedan ett år tillbaka. På Möllevångstorget hörs idag både negativa och positiva röster kring förbudet.

I maj 2019 blev Malmö först i Sverige att förbjuda plastpåsar i torghandeln runt om i staden. Syftet var att minska nedskräpningen, som till stor del bestod av kringflygande plastpåsar. På Möllevångstorget i Malmö hörs idag både negativa och positiva röster kring förbudet.

Torghandlaren Omar Tifouti ser miljöfrämjande effekter av plastförbudet men har även stött på problem med papperspåsarna.

– De är inte så starka. Man kan inte köpa tre kilo, till exempel, säger Omar Tifouti.

Inger Nilsson och hans Perngården har alltid med sig tygkasse när det ska handlas frukt och grönt. Foto: André Spång/SVT

Inger Nilsson och Hans Perngården har bott runt hörnet till Möllevångstorget i flera år och är glada över initiativet.

– Det är mycket renare här nu, förr flög det ju plastpåsar överallt, säger Hans Perngården.

Se i videon vad fler kunder tycker om förbudet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.