Polisen förhör ungdomarna på plats efter rånet utanför Lund. Rånarna tog deras mobiltelefoner men även jackor och i något fall även minst en tröja och en mössa, enligt SVT:s reporter på platsen. Foto: Mikael Nilsson

Rånade tio ungdomar – döms till ungdomsvård

Uppdaterad
Publicerad

Tio ungdomar rånades i Södra Sandby och fick även utstå slag, sparkar och hot. Nu döms två 18-åringar till ungdomsvård.

– Jag var väldigt rädd och chockad under rånet. Nu vågar jag inte gå hem själv från byn, säger en av de rånade ungdomarna i förhör med polisen.

En av de dömda pojkarna är från Södra Sandby. Enligt åtalet gillrade han en fälla åt sina vänner i hembyn efter att ha bestämt träff med de tio brottsoffren på en skolgård. Efter en stund lämnade han skolgården men återvände senare till samma plats maskerad och tillsammans med ytterligare tre personer. Två av rånarna gick aldrig att identifiera men Södra Sandbybon och ytterligare en person, från Malmö, döms nu för rånet.

– Min klient har hela tiden nekat till brott. Han har varit på platsen för att locka dit målsägande men sedan lämnat platsen vid tillfället då rånet ägde rum. Han var alltså inte där under rånet. Men nu har tingsrätten gjort en bedömning och valt att gå på åklagarens linje i detta fallet säger Eric Jernryd, Södra Sandbybons försvarsadvokat.

Åklagaren nöjd med domen

Åklagaren Henrik Steen är sammantaget nöjd med domen:

– Dock yrkade jag på sluten ungdomsvård men jag får titta närmare på detta och se hur tingsrätten resonerat. Gällande den tilltalade som dömdes till rån och försök till rån så menar jag att det är riktigt. Även om han inte var närvarande fysiskt på platsen under rånet så är han en medgärningsman då han varit med och planerat brottet.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen om rånet i Södra Sandby: ”Helt exceptionellt” Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer