Foto: SVT

Två män åtalas för miljonbedrägeri

Uppdaterad
Publicerad

Två män står åtalade i Malmö tingsrätt för att ha lurat flera olika personer på pengar i samband med köp av industrifordon. Totalt handlar det om en summa på över två miljoner. Bedrägerierna ska ha skett på flera platser i Skåne och övriga landet.

Det är framförallt den ena mannen som förekommer i åtalet. Enligt åtalet har han upprepade gånger lurat personer på pengar i samband med köp av diverse industrifordon, i vissa fall tillsammans med ytterligare en man. 

Den vanligaste metoden ska ha varit att de nu åtalade männen svarat på försäljningsannonser där de stämmer träff med säljaren. De kommer överens om ett pris och lägger en handpenning, med löfte om att den fulla summan kommer senare genom banköverföring. Men några pengar kommer aldrig. Männen gör sig sedan okontaktbara. En av de drabbade personerna uppger att bedrägeriet gjorde att han fick lägga ner sin firma.

Nekar till brott

De står nu åtalade på flera punkter av bedrägeri mot flera olika personer. Summan av bedrägerierna uppgår till dryga två miljoner. Männen nekar till brott. I förhör har den ena mannen hävdat att han visst har betalat eller att säljarna av fordonen  har fel om den överenskomna summan.

Bedrägerierna ska ha begåtts med jämna mellanrum sedan 2016 och på flera platser i Skåne och övriga Sverige. Om de fälls och bedrägerierna bedöms som grova kan de riskera flera års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.