En av de åtalade männen har uppgett att han skulle hämta kartonger som innehöll dyra vaser. I kartongerna fanns istället 80 kilo amfetamin, enligt Tullverket. Foto: Tullverket

Två män misstänkta för narkotikasmuggling till lager i Malmö

Publicerad

Två män misstänks för att ha smugglat 100 kilo cannabisharts och 80 kilo amfetamin från Nederländerna till Sverige. Tullverkets beslag av narkotikan är värd cirka 33 miljoner kronor i gatuled. I dag åtalas de för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

Det var genom internationellt samarbete och efter en viss kartläggning som misstanken väcktes att det smugglades narkotika från ett företag i Nederländerna till ett annat företags lager i Malmö.

Myndigheter fick nys om de misstänkta männen förra sommaren, efter att 100 kilo cannabis upptäckts av en portugisisk chaufför när han levererade till en adress i Malmö. Då dök några okända män upp och tog hand om paketen. Chauffören själv slog larm till sina chefer i hemlandet, varpå den internationella utredningen inleddes.

När så en holländsk lastbil som var av intresse i utredningen kom in till hamnen i Trelleborg hade tullen korn på lastbilen. I Vellinge kunde spanare se en överlämning av några kartonger till en kurir i skåpbil, som därefter körde till Stockholm. Där greps sedan mannen.

I Tullverkets brottsutredning framkommer det att mannen uppgett att han skulle köra till Malmö och hämta kartonger som skulle innehålla dyra vaser och därefter återvända till Stockholm.

Kartongerna innehöll istället 80 kilo amfetamin till ett värde av cirka 16 miljoner kronor i gatuled. Mannen dömdes för synnerligen grovt narkotikabrott.

Därefter hämtas de två personer som nu är åtalade från Nederländerna – lastbilschauffören och en huvudman.

­– Det är synnerligen grova brott som är en del av en organiserad brottslighet. Syftet var att i stor omfattning bedriva handel med internationella förgreningar, säger Erik Friberg, chef tullkriminalenheten i Malmö.

Tullverkets totala beslag av narkotikan är värd cirka 33 miljoner kronor på gatan. Idag åtalas de båda männen för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott, vilket kan ge mellan sex och tio år i fängelse.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer