Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Under torsdagsnatten inträffade tre explosioner på olika platser runtom i Malmö. Foto: Mikael Nilsson

Explosionerna i Malmö – kriminolog befarar våldsspiral

Uppdaterad
Publicerad

Hämnd kan vara anledningen till explosionerna i Malmö. Det är två teorier som finns kring varför det small på tre platser i Malmö under torsdagsnatten, enligt uppgifter till SVT. Båda teorierna har kopplingar till konflikten mellan två kriminella nätverk i Malmö och det kan finnas en risk att det här ökar våldet i Malmö, enligt Manne Gerell, forskare i kriminologi.

Den ena teorin gäller ett mord som skedde i december 2019 i Malmö. En man som sköts ihjäl är bror till en av medlemmarna i ett av de kriminella nätverken. Två män, som nu är 25 och 22 år gamla, häktades misstänkta för mord och medhjälp till mord men dömdes aldrig för dådet.

22-åringen har genom närstående koppling till Nydalavägen. 25-åringen har också en närstående på en av adresserna där det small, närmare bestämt på Docentgatan i Hermodsdal.

Den andra teorin rör hämnd på grund av ett bråk som skedde i Limhamn för några dagar sedan, där en på 25-åringens sida konfronterades av en grupp i en bil, skriver Sydsvenskan. Men det kan vara flera pågående händelser som kan ha utlöst de tre explosionerna enligt källor till SVT Nyheter.

Eskalering av våldet

Om gårdagens explosioner rör gängkriminalitet, finns en risk att det här kan bli en början på en ny våldsvåg i Malmö. Det menar Manne Gerell, forskare i kriminologi på Malmö universitet:

– Absolut, det är något som jag har visat i flera studier. Våld föder våld och särskilt i den här typen av miljöer som kriminella nätverk hänger din respekt, ditt varumärke, på att du är farlig. Om någon gör något mot dig behöver du agera med våld och utöva våld själv.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer