Flicka hade hasselnöt i halsen i tre månader. Foto: TT

Tvååring hade hasselnöt i halsen i tre månader

Publicerad

En tvåårig skånsk flicka gick med en hasselnöt i halsen i tre månader. Trots att föräldrarna berättade om nöten upptäckte vårdpersonal den först vid tredje besöket.

Tvååringens föräldrar förklarade redan vid första besöket, på en vårdcentral, att flickan hade haft hosta och förkylningssymptom sedan hon fick en hasselnöt i halsen.

Men både där och vid ett efterföljande besök på barnakuten blev bedömningen att hon led av en halsinfektion. Därför sattes antibiotika och luftrörsvidgande medicinering in.

Lex Maria-anmäldes

Först efter tre månader, när föräldrarna åter sökte hjälp, genomfördes en röntgenundersökning som avslöjade hasselnöten i luftrören.

Flickan skickades vidare till Skånes universitetssjukhus där nöten avlägsnades under narkos.

Enligt den lex Maria-anmälan som nu gjorts av barnakuten fick flickan stanna kvar på sjukhuset i flera dagar eftersom hon vid det laget insjuknat i influensa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer