En växjökvinna gravid med tvillingar flyttades till Lund till Lund för att få vård. Men fostren dog före förlossningen. Nu kritiserar IVO läkaren för bristande övervakning. Foto: NTB scanpix

Tvillingar dog före förlossning – hård kritik

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna från Växjö, gravid med tvillingar, fördes till Lund för att få bästa möjliga vård. Men fostren dog före förlossningen. Nu får den ansvariga läkaren i Lund skarp kritik.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) hård kritik mot vården av den gravida kvinnan på Skånes universitetssjukhus i Lund, rapporterar lokala medier.

Hon skickades från sjukhuset i hemstaden Växjö för vård i Lund på grund av risken för för tidig förlossning och behovet av högspecialiserad vård om barnen skulle födas för tidigt.

Kommunikationen brast

Efter flera blödningar flyttades kvinnan till förlossningsavdelningen i Lund, men enligt Ivo brast kommunikationen mellan ansvarig läkare och barnmorska. Detta ledde enligt Ivo till att kvinnan inte fick kontinuerlig övervakning. När en annan läkare tog över genomfördes ett ultraljud och då visade det sig att fostren var döda.

Ansvarig läkare begick enligt Ivo flera misstag, rapporterar Smålandsposten. ”Vårdgivaren har brustit i att ge god vård”, skriver Ivo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.