• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrifastighet i Söderbärke, Dalarnas län. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna. Läs mer

En ny kabel ”Hansa kabel” planeras att dras mellan Skåne och Tyskland

Tysk el kan lösa den skånska elbristen

Publicerad

Svenska kraftnät har precis presenterat ett förslag om en ny markkabel som ska binda samman elmarknaderna i Europa och på det sättet öka elhandeln. Den planerade ledningen ska gå från Hurva i Skåne, via Sjöbo och Ystad, vidare ut i Östersjön, fram till staden Güstrow i norra Tyskland.

– Den här kabeln kommer trygga elförsörjningen i Skåne. Vi kommer både att kunna importera el från Tyskland men även exportera vår egen, säger Daniel Löfstedt, kommunikatör på Svenska kraftnät.

Förbindelsen kallas Hansa Power bridge och görs tillsammans med den tyska stamnätsoperatören 50Hertz. Kabeln kommer att ha en stor kapacitet på upp till 700 megawatt. Sammanlagt kommer förbindelsen att bli 30 mil lång. På den svenska sidan rör det sig om 5,5 mil på land och 6 mil under vattnet.

Kabeln kan innebära mer kolkraft

Finns det inte en risk för att vi kommer få mer kolkraft i våra skånska uttag med den här kabeln?

– Vi kommer ju att få den el som Tyskland producerar. Vi kommer inte kunna välja på vilket sätt elen är producerad. Det blir en mix av bland annat vind, sol, kol och kärnkraft. Men både Sverige och Tyskland har ju förnybara elproduktionsmål, säger Daniel Löfstedt till SVT Nyheter.

Samråd om den nya förbindelsen har inletts och synpunkter kan lämnas in fram till den 8 mars i år. I december hoppas Svenska kraftnät kunna lämna in sin ansökan om att få bygga och driva den nya elledningen. Eftersom det handlar om en utlandsförbindelse är det regeringen som till sist bestämmer om eller när den i så fall kan bli av.

Hoppas bli klimatsmart satsning

– Om det blir en bristsituation i Skåne, om det till exempel blir mycket kallt och industrin går på högvarv, kommer vi på det här sättet att kunna importera el från Tyskland. Men Sverige är också ett elexporterande land så den här förbindelsen är även en möjlighet för den svenska elen att tränga undan el som produceras av fossila bränslen som kol och gas, säger Daniel Löfstedt på Svenska kraftnät.

Hansa Power Bridge kommer att kosta 6,4 miljarder svenska kronor. En kostnad som delas mellan Sverige och Tyskland.Byggstarten beräknas till 2023 medan driftstarten väntas bli först 2026.

Så mycket el går åt i Norra Sverige Foto: Jessica Gow/tt

Här hålls samrådsmöten om Hansa Power bridge:

Visa

31 januari 17.30-20.00 i Folkets hus Hörby.

4 februari 17.30-20.00 i Fölkets hus i Sjöbo.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer