Foto: Arne Dedert/AP och Andreas Hillergren/TT

Tyska risksupportrar oroar inför MFF:s ödesmatch

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen ställs Malmö FF mot Union Berlin hemma på Stadion. Och det kan bli stökigt, när tyska riskfans väntas komma. Men läget är svårbedömt och hur många som kommer är oklart.

På torsdagen ställs Malmö FF mot Union Berlin hemma på Stadion. En ödesmatch då båda lagen är i stort poängbehov efter att ha åkt på två raka förluster i Europa League-fotbollens gruppspel.

Malmöpolisen befarar dock att det blir tufft även utanför arenan. Inför torsdagens match har mycket handlat om säkerheten.

Kontakt med tysk polis

Polisens närvaro i centrala Malmö och omkring stadion kommer vara hög, med både vanliga polispatruller och supporterpolis – polis som specialiserar sig på supportermiljön.

– Vi räknar med att det kommer risksupportar hit. Det kan bli stökigt men vårt mål är att se till att det kan genomföras så säkert som möjligt. Och det är det vi bemannar upp för, säger Filip Annas.

Med risksupportrar menar man personer som kan bli våldsamma.

– Supportrar som oftast stökar runt och när det blir kravaller och bråk, är de med och startar bråken, utvecklar Erik Jansåker, biträdande kommenderingschef i Malmö.

Polisen har haft kontakt med tysk polis inför matchen. Exakt hur många tyska supportrar som kommer vet man inte, även om man räknar med ett stort antal.

Falska biljetter

Erik Jansåker berättar att det i Tyskland förekommit falska biljetter – det gör läget ännu mer svårbedömt.

– Vi har svårt att bedöma hur många som kommer hit med falska biljetter och blir stoppade vid insläppet.

Stora delar av centrala Malmö kommer bevakas med polisens kameraförsedda drönare.

– Just drönare kan ge en helt annan bild av en folksamling än vad man kan göra från marken, säger Nils Norling, presstalesperson på polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.