Lärare protesterar mot åtstramningar av modersmålsundervisning i Hörby. Foto: SVT

Hörby minskar modersmålsundervisning trots protester

Uppdaterad
Publicerad

De styrande Sverigedemokraterna drev på måndagskvällen igenom en omtvistad ny policy om modersmålsundervisningen i Hörby kommun. Redan i höstas togs beslut om en halvering av budgeten.

Under måndagseftermiddagen genomfördes protester utanför kommunhuset i Hörby inför kommunfullmäktiges möte där förslaget om en ny policy för modersmålsundervisning skulle behandlas.

När politikerna efter en lång debatt gick till beslut vann Sverigedemokraternas förslag med stöd av Moderaterna, Kristdemorkaterna och Spi. Röstsiffrorna blev 24 för och 17 emot.

Hörby

Det partier som rösta emot förslaget var Socialdemokraterna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Den nya policyn innebär bland annat:

• All undervisning ska ske efter skoltid.

• Krav på behöriga modersmålslärare.

• Ensamkommande barn får inte modersmålsundervisning om inte minst en vårdnadshavare talar språket.

• Obligatoriska språktest för eleverna. Den som misslyckas får ingen modersmålsundervisning.

– Hur kan man ens testa elever som går i första klass? Vi vet inte hur det här är tänkt att genomföras, säger modersmålsläraren Farid Sharafuddin.

– Det får vi titta på. Det finns säkert externa aktörer som skulle kunna hjälpa till, säger kommunalrådet Cecilia Bladh In Zito (SD).

Du ser ingen risk att det skulle kunna bli dyrt att genomföra?

– Nej det tror jag inte.

Lärare på Frostaskolan i Hörby genomför under måndagen en tyst protest mot kommunens nya policy om hemspråksundervisning. Foto: Privat

Policy innan utredning

Omkring 250 barn i Hörby får idag modersmålsundervisning. Kommunen har beslutat tillsätta en utredning som ska ge svar på vilka effekter förändringarna kommer att få. Utredningen är tänkt att påbörjas till hösten. Lärare och fackförbund är kritiska till att man antar policyn innan utredningen ens har startat.

– Den här policyn visar vilken riktning vi vill gå. Själva utredningen ska visa hur vi i detalj ska ta det framåt, säger Cecilia Bladh In Zito (SD).

– Jag vet inte varför man gör det här. Kanske är man inte insatt i skolan, men dumt är det, säger Åsa Järeslätt, lärare i svenska som andraspråk.

– De styrande har kört över fackmännen i den här frågan. Egentligen är det ganska små summor man hoppas kunna spara, säger Renaldo Tirone (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hörby

Mer i ämnet