Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är väldigt udda att hornugglor föds i december”, säger Magnus Åhren som är ordförande i Skånes ornitologiska förening. Foto: SVT

Ugglehona häckade vid fel årstid i Malmö

Uppdaterad
Publicerad

Något väldigt udda har skett i Slottsparken i Malmö. För några veckor sedan fick en hornuggla ungar – ovanligt sent på säsongen.

En av ungarna är fortfarande vid liv och det finns gott hopp om att den ska klara sig.

I vanliga fall häckar hornugglan i april. Det innebär att ungarna brukar se världens ljus i juni månad. Det som har skett i Slottsparken är därför väldigt ovanligt.

– Det finns inte registrerat att det här skulle ha hänt hornugglor någon gång förut. Tidigare har vi varit med om att gräsänder har valt udda tider att häcka på, säger Magnus Åhren, ordförande i Skånes ornitologiska förening.

Gott om mat

Varför ungarna har fötts vid den ovanliga tidpunkten är man inte helt säker på.

– Vi vet inte riktigt varför det här uggleparet har valt att para sig så sent som i november. Förmodligen beror det på att det finns gott om mat i området. Men det här är otroligt ovanligt, säger Per Magnus Åhren.

Hålla avstånd

Den ovanliga tiden för hornugglornas födsel kan locka många nyfikna fågelskådare till Slottsparken. Per Magnus Åhren säger att det är viktigt att de nyfikna respekterar ugglorna.

– Hornugglorna sover på dagen och behöver sin vila då. Man ska tänka på att hålla ett hyfsat avstånd till ugglorna och låta dem sova i lugn och ro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer