Ulf Sjödin och Hjärt Mårtensson Foto: Esfar Ahmad/SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Ulf måste köra runt ensam hemma – blind och svårt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Ulf Sjödin inte kan gå, är blind och nyss har amputerat delar av ena foten så kan han bo hemma. Det har Malmö kommun beslutat.
– Det är en vårdskandal, anser hans svåger Hjärt Mårtensson.

Ulf Sjödin fick diabetes typ 1 redan som barn och har med åren drabbats av olika allvarliga följdsjukdomar. Idag är han 69 år, blind och svårt njursjuk. Nyligen tvingades han också amputera fem tår på höger fot.

– Jag får inte gå på foten för då kan såret gå upp och bakterier tränga in, förklarar han.

Ulf Sjödin känner stark oro över att flytta från sjukhuset och klara sig själv hemma "Det känns inte bra alls. Man jag har inget att säga till om", säger han. Foto: Esfar Ahmar

Nekas boendeplats

För första gången i sitt liv sitter han nu i rullstol. Det känns ovant och han är rädd för att inte klara av att förflytta sig ensam i lägenhet. Han vill därför till ett korttidsboende medan foten läker. Men Malmö kommuns biståndshandläggare anser att han kan ”uppnå skälig levnadsnivå i eget boende...”

– Vad är skälig levnadsnivå, undrar hans svåger Hjärt Mårtensson, som är mycket upprörd över beslutet.

TV: Se hela inslaget om Ulf Sjödin här

Tidigare i veckan besökte han Ulfs lägenhet tillsammans med kommunens arbetsterapeut som då ansåg att bostaden inte passade en rullstolen blind person.

– Vi var helt eniga om det. Sen ändrades beslutet bara några timmar senare eftersom dörrarna befanns vara några centimeter bredare än vad man trott. Därmed ansågs bostaden fungera.

”Hur ska jag komma in där?”

Toadörren är dock inte lika bred som övriga dörrar vilket starkt oroar Ulf Sjödin:

– Hur ska jag komma in där? Och tröskeln är hög också.

Han är lika orolig för att känna sig vilsen i bostaden när han nu plötsligt ska orientera sig sittande i en rullstol. Under lång tid har han lärt sig att ta sig fram i lägenheten med hjälp av känsel och hörsel, men nu är han inte alls lika rörlig.

– Vad händer om hjulen kommer lite fel? Då sitter jag fast där.

Hjärt Mårtensson beskriver hur den svåra njursjukdomen också gör att Ulf Sjödin ibland mår illa och kräks.

– Om han samtidigt får insulinkänning kan det snabbt bli farligt. Då räcker det inte att ringa på ett larm och vänta en kvart på hemtjänsten.

”Kan uppnå skälig levnadsnivå hemma”

Även personalen på avdelningen där Ulf Sjödin vårdas fram till måndag anser att han behöver komma till ett korttidsboende, berättar Hjärt Mårtensson.

I ett brev till Carina Nilsson (S), kommunalråd i Malmö med ansvar för omsorg beskriver han sin svågers svåra situation. Kommunalrådet svarar att hon ska återkomma när hon ”tagit reda på lite mer om hur det kan gå till så här...”

Sema Soer, avdelningschef i Malmö kommun, säger att Ulf Sjödin kommer att få stödinsatser utöver hemtjänst.

– Och beslutet kan ändras om det uppstår nya omständigheter. Men utifrån det vi vet idag anser vi att han kan uppnå skälig levnadsnivå i egna bostaden.

Orolig för att komma hem

På måndag skickas Ulf Sjödin hem till sin lägenhet. Han känner stark oro och har svårt att hålla tårarna tillbaka när han pratar om den förestående flytten från sjukhuset.

– Det känns inte bra alls. Man jag har inget att säga till om.

Hjärt Mårtensson kallar det hela ”bedrövligt”.

– Det är en vårdskandal, det tar jag mig friheten att kalla det här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ulf Sjödin och Hjärt Mårtensson Foto: Esfar Ahmad/SVT
Ulf Sjödin känner stark oro över att flytta från sjukhuset och klara sig själv hemma ”Det känns inte bra alls. Man jag har inget att säga till om”, säger han. Foto: Esfar Ahmar
”Vad är skälig levnadsnivå?”, undrar Ulfs svåger Hjärt Mårtensson. Foto: Esfar Ahmad/SVT