Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Underdödlighet” på Malmös äldreboenden

”Underdödlighet” på Malmös äldreboenden

Uppdaterad
Publicerad
Dödsfallen på äldreboenden i Malmö har gått ner under coronapandemin. Det visar nya siffror som SVT:s researchavdelning har tagit fram. Nedgången är på drygt 14 procent jämfört med åren 2017-2019.

– Jag blir väldigt glad när jag hör att det ser ut på det viset, säger Gisela Öst, förvaltningsdirektör på hälsa- vård- och omsorgsförvaltningen på Malmö stad.

SVT har undersökt dödsfallen på särskilda boenden över hela landet under vecka 10 – 19. På många håll finns en kraftig överdödlighet. I Stockholm är överdödligheten 100 procent, vilket innebär att dubbelt så många har avlidit jämfört med snittet de senaste åren. Granskningen visar också en överdödlighet på närmare 30 procent för äldreboenden sett över hela landet.

Olika siffror i olika delar av Skåne

I Skåne som helhet varierar dödlighetssiffrorna. I Landskrona har antalet dödsfall gått upp med 65,8 procent och i Helsingborg med 21,2 procent. I Ystad i likhet med Malmö har man också sett en väsentlig nedgång med tio procent.

Varför tror du att Malmö sticker ut i det här sammanhanget?

– Vi startade tidigt med att arbeta på bred front och ta fram riskscenarion. Däremot är siffrorna väldigt svåra och de behöver analyseras mer lite senare, säger Gisela Öst.

Här kan du läsa mer om hur undersökningen är gjord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer