Undernäringen bland äldre i fokus

Uppdaterad
Publicerad

I veckan har Sydnytt granskat den mat som våra äldre får.

I dag hölls det en konferens om just äldrematen – där det poängterades att kommuner måste göra mer för att äldre inte ska bli undernärda.

I Eslöv får de med hemtjänst vakuumförpackade matportioner levererade hem en gång i veckan. Men i Malmö har man helt slutat med de kommunalt upphandlade matlådorna – istället får de äldre hjälp med att laga maten i hemmet. Och i Trelleborg har man slopat maten som tillverkas i en fabrik i Sala, och lagar den på orten istället . Ja, det finns många olika sätt att förse äldre med mat.

– Det beror på att varje kommun är unik i sitt sätt att organisera matdistribution och de gör de efter egna förutsättningar. Så vi har 290 kommuner i Sverige och 290 olika sätt att organisera matdistribution, säger Zada Pajalic, doktor i medicinsk vetenskap vid Kristianstads högskola.

Äldrematen i Skåne

Hon menar att det hade varit bra om det fanns en central funktion i varje kommun som har ett övergripande ansvar för hela leveranskedjan. 

– När matlådan överlämnas personligen i handen till den äldre så vet man inte riktigt vad som händer efter att maten överlämnats. Om den äts upp eller om den förvaras på rätt sätt, berättar hon.

35 procent undernärda

På fredagen hölls det en konferens i Malmö om just vikten av näringsrik mat till äldre, och att insatser sätts in tidigt för att minska undernäring.

– Man har kunnat se att om personerna bli inlagda på sjukhus eller kommer till äldreboende så finns det fortfarande en stadig siffra på cirka 35 procent som är i risk till undernäringen eller är undernärda. Och då kommer de hemifrån, säger Zada Pajalic.

Att förebygga undernäring är något alla har att vinna på.

– Undernäring bidrar till att öka risken för sjukdom, om man ligger på sjukhus blir det längre vårdtider, ökad dödlighet. Och det vi nu har sett i en rykande färsk studie är att det finns en koppling till ökad fallrisk, förklarar Albert Westergren, professor i omvårdnad vid Kristianstads högskola.

Kommuner jobbar lite med förebyggande arbete

Det är just ensamma äldre som bor hemma som ligger i riskzonen. Man skulle till exempel kunna satsa på förebyggande hembesök för att motverka risken för undernäring. 

– Vad jag vet i nordöstra Skåne så är det en, möjligen två, utav sex som har det. Så det är inget som man satsar på, säger Albert Westergren och tillägger:

– Sen tror jag att är olyckligt att dagcentraler och liknande minskar i omfattning, för att det gör det svårare för de äldre att ta sig någonstans för att äta. Det i sig gör att de äter mindre, och det i sig gör att undernäring ökar.

Vem är det som har ansvaret?

– Det är på politisk nivå, det ligger på kostchefer och på vården. Så det är ett antal stycken. Och det brister, varje kommun gör det på sitt eget sätt, säger Lill Spenninge från Livsmedelsakademin.

– Det är viktigt med lustfyllda måltider. Det är positivt att någon kommer hem till en, att man har ett mänskligt möte med maten, och inte bara ett gäng paket en gång i veckan, fortsätter hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Äldrematen i Skåne

Mer i ämnet