”Anna” fick byta arbetspass medan mannen som hon anmält fick gå kvar på samma schema. Foto: Firas Rasak/SVT

Anmälde kollega för sexuellt övergrepp på jobbet – omplacerades

Uppdaterad
Publicerad

Undersköterskan ”Anna” anmälde en kollega för ett sexuellt övergrepp på arbetsplatsen.

– Vi hade rast och när jag kom ut från toaletten så sa en kollega till mig ”jag vill kyssa dig”, jag sa nej och sprang. Men han jagade mig och tryckte mig mot väggen och tog på mina bröst.

Det är andra fallet som rör hemtjänstföretaget Abello där vårdpersonal anmält våld eller övergrepp på jobbet och där anmälarna menar att de själva fått ta konsekvenserna.

Tidigare har SVT Nyheter Skåne berättat om vårdbiträdet ”Ella” som polisanmälde att en vårdtagare slagit henne. Hon ställdes inför arbetsgivarens ultimatum – att sjukskriva sig eller städa lokaler och bilar.

Undersköterskan som vi kallar ”Anna” anmälde att en kollega ofredat henne sexuellt.  Dagen efter händelsen ringde hon till sin chef och berättade om vad som hänt men blev då kallad till ett möte tillsammans med personen som hon anmält.

Anklagades för otillåten frånvaro

– Jag mådde så dåligt och kände att jag ville inte se den där människan, då stannade jag hemma. De tog det som otillåten frånvaro, säger ”Anna”.

”Anna” fick byta arbetspass medan mannen som hon anmält fick gå kvar på samma schema.

– Det kändes som om ingen trodde på mig. Han blev inte avstängd under utredning, utan han fick gå kvar på sin tjänst på kvällarna medan jag fick omplaceras till dagen. Alltså jag fick ta konsekvenserna för det han utsatt mig för, säger hon.

Sjukskrev sig inte på rätt sätt

SVT Nyheter har varit i kontakt med Abello Hemtjänst AB men företaget avböjer att medverka i en intervju framför kameran. Istället svarar en av delägarna, Pontus Bogren, på SVT:s frågor via mejl.

Han menar att arbetsgivaren inte kan ”döma” eftersom två arbetstagare har anmält varandra. Kollegan gjorde motanmälan mot ”Anna”.

När hon inte klarade av att jobba med kollegan betraktades det som otillåten frånvaro. Hur kommenterar du det?

”Det stämmer inte. De fall av otillåten frånvaro som uppkom var p.g.a. att den anställde inte följde de rutiner som gäller för sjukskrivning”, skriver Pontus Bogren.

Hänvisar till schematekniska skäl

Varför fick hon ändrade arbetstider, men han fick jobba kvar?

”Att lägga ut personal på besök är ett mycket komplext arbete. Många aspekter ska tas in så som språk, behov, demens, kön. I detta fallet fanns ingen möjlighet att sätta in en man på dagschema, varför mannen fick stanna kvar på sitt kvällspass”, skriver Pontus Bogren.

”Anna” har sagt upp sig men mår fortfarande dåligt av situationen. Polisen har lagt ned båda anmälningarna. Kollegan arbetar inte längre kvar på företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.