Beskedet att delar av Malmös gymnasieelever kommer att få distansundervisning har tagits emot med blandade reaktioner av elever. Foto: Petra Hultman/SVT

Distansundervisning återinförs i Malmö efter höstlovet

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit tillbaka vid skolbänken i ett par månader blir det mer distansundervisning för Malmös kommunala gymnasielever efter höstlovet. Var fjärde gymnasielev kommer att få distansundervisning, meddelar Malmö kommun under torsdagen.

Bakgrunden till beslutet är det ökade smittoläget i Skåne. Det gäller samtliga kommunala gymnasieskolor i Malmö och distansutbildningen tar vid efter höstlovet, måndagen den 2 november. Riktvärdet ligger på 25 procent och kommer att införas succesivt.

– Vi ser ett fortsatt behov av att i så hög utsträckning som möjligt bedriva undervisning på plats i skolorna. Men läget med kraftigt ökad smittspridning i Skåne gör att vi landat i detta beslut med en utökad undervisning på distans, säger Lars Rehnberg, gymnasie- och vuxenutbildningsdirektör i Malmö kommun, i ett pressmeddelande.

Gymnasieskolornas introduktionsprogram och gymnasiesärskolan omfattas inte av beslutet.

”Jag tycker att det är surt”

Elever som SVT Nyheter Skåne pratat har olika åsikter om beslutet.

– Jag vet inte riktigt hur det kommer att bli, det är lite jobbigt med musiklektioner som ensemble. Jag undrar hur vi ska göra det i ett videosamtal, säger Kajsa Palmqvist, Malmö latinskola.

– Jag tycker att det är jättetråkigt, nu när vi väl har kommit tillbaka. Jag tycker att det är surt, säger Linton Ribbnäs, Malmö latinskola.

Theodor Carlsson som också går på Malmö latinskola menar däremot att det kan vara skönt då han redan vant sig vid distansundervisning.

– Jag tror att jag behöver det, skolan blir bara stressig när man har vant sig med distansundervisning. Det kanske blir lättare men vi får se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.