Foto: SVT/TT

Ung flicka dömd för penningtvätt

Publicerad

Flickan fick stora summor insatt på sitt konto och tvingades ta ut pengarna i olika bankomater. Nu döms hon för penningtvätt. Och hon är inte ensam. De flesta som döms för den här sortens brott är mellan 15 och 25 år.

Det är ett förfarande som blivit vanligt bland kriminella. Pengar från kriminalitet tvättas genom att de swishas till olika målvakter som tar ut dem och ger dem till den egentlige gärningsmannen. En del blir hotade och skrämda till att medverka, andra är med på noterna och får en slant för att de lånar ut sitt konto. Och de allra flesta är alltså väldigt unga.

Hotad och skrämd

I det här fallet handlar det om en flicka som bara var 16 år när hon blev kontaktad av en person som hon kände sedan tidigare. Han ville att hon skulle ta ut 20 000 kronor som satts in på hennes konto. När hon ifrågasatte varför hon skulle göra det, blev hon hotad och skrämd gjorde hon som hon blev tillsagd.

Under en period blev hon tvingad att ta ut mer pengar. Sammanlagt passerade runt 190 000 kronor som kom från kriminell verksamhet genom hennes konto. Flickan sa vid rättegången att hon inte vågat säga nej eftersom hon fått hot om att både hon och hennes familj skulle råka illa ut om hon nekade.

Böter och skadestånd

Men att hon var rädd och hotad gör inte att hon är fri från ansvar menar tingsrätten och dömer henne för penningtvättsförseelse till 50 dagsböter. Hon ska också betala sammanlagt nästan 30 000 kronor i skadestånd till två personer som lurats på pengar. Två av nämndemännen var skiljaktiga i domen. De ville att flickan skulle dömas till ungdomstjänst för det allvarligare brottet penningtvätt.

Det här fallet är inte ovanligt. Polisen har tidigare gått ut och uppmanat föräldrar att prata med sina barn om att det kan vara brottsligt att swisha vidare eller låta pengar passera ens konto. Hos polisens region syd finns tusentals ärenden av det här slaget hos bedrägerisektionen.

Och den som agerar målvakt på det här sättet tar stora risker säger polisen.

– De som döms får en prick i brottsregistret, kan få svårt att söka jobb och komma in på utbildningar, kan få betala skadestånd och rättegångskostnader, sa Cajsa Ernholdt, gruppchef hos polisen, tidigare till SVT Skåne.

– Framför allt är det en väg in i ett kriminellt liv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.