• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en återvinningscentral i västra Malmö. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Alexander Holmstedt, psykiatrisjuksköterska på Maria Malmö, om varför kriminella använder tramadol. Foto: SVT/TT/Jessica Gow

Unga kriminella drogar sig med smärtstillande läkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella använder tramadol för att dämpa känslorna och bli mer fokuserade. Det visar en ny rapport från beroendemottagningen Maria Malmö.

Tramadol är ett smärtsstillande läkemedel, en opioid som är narkotikaklassad. Läkemedlet började spridas bland unga missbrukare i södra Sverige för cirka tio år sedan. Nu används tramadol av missbrukare i hela landet och bland kriminella är drogen efterfrågad.

– Vi måste få bort ofarlighetsstämpeln på tramadol. Det är en opioid som ger samma allvarliga konsekvenser som andra opioider. Vi måste sprida kunskapen och ta det här på allvar, säger Alexander Holmstedt, psykiatrisjuksköterska på Maria Malmö, en öppenvårdsmottagning för unga missbrukare mellan 16 och 25 år.

Låg debutålder för tramadol

Alexander Holmstedt konstaterar att tramadol är den största problemdrogen efter cannabis och att debutåldern är låg, drygt 16,5 år.

Nu är rapporten klar och författarna konstaterar att ungdomar som tar tramadol i större utsträckning är kriminellt belastade jämfört med de övriga som gått i behandling på Maria Malmö.

Hör Holmstedt förklara vad han tror att det beror på i klippet ovan.

34 ungdomar har ingått i projektet. De flesta har uppgett att de börjat missbruka tramadol i sociala sammanhang, framförallt under gymnasietiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tramadolmissbruket i Malmö

Mer i ämnet