Foto: SVT

Unga väljer bort fordonsprogrammen

Uppdaterad
Publicerad

Skånes fordonstekniska gymnasier fyller inte klassrummen, trots att det råder stor brist på mekaniker och yrkesförare. Unga väljer hellre teoretiska utbildningar som inte sällan leder ut i arbetslöshet. ”Många tror att mekanikerjobben är smutsiga och tunga, men det är helt fel”, förklarar Jonas Kristiansson, rektor vid Agnesfridsgymnasiet i Malmö.

Agnesfridsgymnasiet skulle ”med lätthet” kunna ta emot ytterligare 18 elever, en hel klass. på fordons- och transportprogrammet. Rektor Jonas Kristiansson har också länge utan framgång försökt locka fler sökanden. Det krävs en attitydförändring i samhället när det gäller synen på utbildning, anser han. Det är inte självklart att varje generation ska sitta allt längre på skolbänken

– Föräldrar vill ju gärna att barnen ska ha lite bättre utbildning än de själva har. Men alla kan inte läsa långa teoretiska utbildningar.

Jonas Kristiansson, rektor vid Agnesfridsgymnasiet i Malmö. Foto: SVT

Många unga tror också att de måste plugga vidare på  högskola för att få ett ”riktigt” jobb, säger Felicia Olsson, elev på fordonsprogrammet.

– Men vi som går yrkesförberedande linjer blir ju något när redan när  vi är klara här

Teoretiska studier leder heller inte sjävklart till jobb. påpekar Caj Luomo, HR-chef på Transportföretagen.

– Vi överproducerar utbildningar som leder ut i arbetslöshet, samtidigt som vi utbildar för få till mekaniker och föraryrken.

Den dåliga matchningen på arbetsmarknaden har lett till att det bara  i Skåne saknas närmare 2.000 anställda inom motorbranschen under de närmaste tre åren, enligt Transportföretagens branschorganisation (som SVT berättade igår). Eleverna som går ut fordons- och transportprogrammet möter således en lysande arbetsmarknad.

– De får fast jobb med bra lön direkt. Sen är karriärmöjligheterna goda, många blir verkmästare, kundmottagerare, chef för lager, det finns många karrärvägar, berättar yrkesläraren Lars Klausson.

Eleverna som SVT träffar på Agnesfridsgymnasiet har också många framtidsplaner. Felicia Olsson fastnade för fordonsprogrammet efter en praktik på en bilverkstad.

– Och om några år kanske jag också startar eget,  jobbar mig uppåt i branschen.

Felicia Olsson fastnade för fordonsprogrammet Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.