Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Christel Nielsen och hennes forskarkolleger i Lund vill ta reda om det finns ett samband mellan tatueringar och cancer. Se mer om studien i klippet. Foto: Linda Ekström / TT

Unik studie: Finns det samband mellan tatueringar och cancer?

Publicerad

Forskare i Lund vill nu ta reda på om det finns ett samband mellan tatueringar och cancer. Till sin hjälp har de det svenska cancerregistret och studien har fått internationell uppmärksamhet.

Forskningen är världsunik eftersom det tidigare inte funnits några studier på om kemikalierna i tatueringsfärgen kan leda till cancer.

– Vi vet från andra sammanhang att de här kemikalierna kan öka risken för cancer, säger Christel Nielsen, docent i miljömedicin på Lunds universitet.

Cancerregistret till hjälp

Forskarna utgår från det svenska cancerregistret och tidigare patienter får svara på en enkät om de har tatueringar, var de sitter och hur stora de är.

– Det här handlar inte om att man inte ska tatuera sig, utan att vi ska veta om det är säkert, menar Christel Nielsen.

Resultat kommer att presenteras senare i år.

SVT Nyheter Skåne träffade skåningar utanför Malmö universitet. Se dem visa sina tatueringar i klippet nedan. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Johan Dernelius

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.