Stockkistorna har hjälpt forskarna att flytta tillbaka tidpunkten för Lunds grundande Arkeologen Anders Ödman och kulturvetaren Maria Cinthio är två av författarna Foto: Otto Burgos/LUHM arkiv

Unika likkistor visar att Lund är äldre än man trott

Publicerad

I början av 1900 talet hittades flera stockkistor kring domkyrkan i Lund men inte förrän nu har de åldersbestämts. I boken Vägar mot Lund, presenteras ny forskning om Lunds tidigaste historia.

De tiotalet stockistor som grävdes fram norr om domkyrkan har legat magasinerade sedan de hittades men har genom ny forskning kunnat dateras.

– Årsringarna visar att den äldsta eken som kistorna var gjorda av fälldes vintern 979, säger Anders Ödman som är arkeolog och en av fyra skribenter till boken.

Förnäma begravningar

Tidigare har man sagt att Sven Tveskägg grundade Lund omkring 990 men nu menar forskarna bakom boken att dateringen av kistorna gör att Lunds historia kan förläggas till Harald Blåtands tid. Det säger Maria Cinthio som är kulturvetare och medförfattare.

Foto: Anders Ödman

– Det är unika kistor som bara finns på den här platsen i Lund och som annars hittats i Tyskland. Och det tyder på att det funnits en grupp människor här med ett eget gravskick och med förnäma begravningar, säger hon.

Och menar att det först funnits ett tyskt inflytande i Lund som senare övergick till att bli engelska förbindelser

Stenfrakt på åarna

I boken finns fotografier från samtida utgrävningar, kistorna och kartmaterial. Vägar mot Lund tar sin utgångspunkt i området kring dagens domkyrka och skildrar det politiska spelet lokalt och internationellt men också entreprenaden av domkyrkan och hur det gick till att frakta sten.

– Bland annat med båt på åarna, säger Anders Ödman.

Han och Maria Cinthio har tillsammans med Ulf Sivhed och Lone Mogensen forskat och skrivit boken kring det som blev Danmarks ärkebiskopssäte och norden största myntort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.