Framtiden är oviss för Signe Persson-Melins konstverk ”Havsglitter” när Sjöbefälsskolan rivs. Foto: Jan Horck

Unikt konstverk av Signe Persson-Melin hotas

Uppdaterad
Publicerad

Den gamla Sjöbefälsskolan på Citadellsvägen i Malmö håller på att rivas. Inom två veckor beräknas hela huset där sjökaptener i decennier tagit sin examen vara borta. På entréväggen som fortfarande står kvar, finns ett konstverk av den världsberömda konstnären Signe Persson-Melin. Ett verk som nu riskerar att försvinna.

Stadsfastigheter som förvaltar och håller i rivningen av huset fick höra om konstverket för bara några dagar sedan.

– Vi har lokaliserat det nu och det sitter i en mur mittemellan den gamla Sjöbefälsskolan och den nuvarande gymnasieskolan. Den muren kommer att stå kvar, säger Thomas Horke, projektledare på Stadsfastigheter vid Malmö stad.

Vill värna maritimt minne

Jan Horck, som själv både läst och undervisat på skolan i många år, är bekymrad över den konst som han menar redan tidigare har försvunnit från det rivna huset. Inte minst är han nu orolig över Signe Persson-Melins verk.

Jan Horck, fd sjökapten och lärare vid Malmö Sjöbefälsskola. Foto: Linda Fridh/SVT

– Jag vill verkligen inte att även Signes utsmyckning ska förstöras eller komma bort. Det vore en skandal, säger Jan Horck, pensionerad sjökapten och före detta lärare vid Sjöbefälsskolan i Malmö.

Havet glittrar i glaserat tegel

Det hotade konstverket heter ”Havsglitter” och sitter i entrén på den gamla skolan. Verket kom till i samband med att huset byggdes.

– Det var arkitekten som ritade huset som tyckte att det såg tråkigt ut och frågade om jag ville göra något, säger Signe Persson-Melin till SVT och beskriver arbetsprocessen:

– Jag stod och hackade i teglet, sedan la jag på nytt bruk. Därefter glaserade jag och brände det i min keramikverkstad. Sedan satte vi upp det.

Svår konst att ta ner

Rivningen av huset som tidigare inrymt Sjöbefälsskolan beräknas vara klar inom två veckor. Enligt Stadsfastigheter är det ett komplext hus att riva och det måste därför plockas ned i etapper med hänsyn till säkerheten. Dessutom är tanken nu även att försöka rädda väggdekorationen.

– Eftersom det är ett murat konstverk så det är inte bara att såga ut det. Men vi ska så klart försöka plocka ner det så helt som möjligt, säger Thomas Horke till SVT Nyheter Skåne på onsdagen. När det ska ske, finns det dock ingen plan för i dagsläget.

Tanken är att huset bredvid rivningskåken, det som förr var Sjömansskolan i Malmö och som nu är gymnasium, samt resten av kvarteret, kommer att stå kvar tills vidare, även om det finns planer på att riva även det.

Signe Persson-Melin

Signe Persson-Melin är född 1925. Keramiker, professor vid Konstfackskolan 1985–90 och 1993–94. Dotter till Eric Sigfrid Persson.

Signe Persson-Melin hade egen verkstad i Malmö under åren 1951–66. Därefter har hon varit verksam som formgivare på frilansbasis vid Kosta Boda, Boda Nova, Höganäs Keramik och Rörstrand.

Persson-Melin fann på 1950-talet ett starkt gensvar för sina kryddburkar, kannor och skålar av stengods.

Hennes formgivning har alltid haft nyttoaspekten som bas; den är enkel och ren och kraftfull.

Pokalformen i glas och keramik liksom arkitektoniskt strama tekannor har blivit hennes signum. Med serviskonceptet BodaNova (1971) skapade Persson-Melin i samarbete med John Melin en ny idé för produktutveckling och exponering av måltidens redskap i glas, keramik, kork och metall i stringenta former.

Hon har även gjort offentliga keramiska utsmyckningar i Stockholms tunnelbana (1957, tillsammans med Anders Österlin), Nya Folkets hus i Stockholm (1959, tillsammans med Anders Liljefors) samt altartavlor i Trönö kyrka, Hälsingland (2002).

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.