70-talshusen från miljonprogrammet på Linero har renoverats till att bli energieffektiva. Foto: Firas Razak

Unikt projekt när 70-talshus i Lund ska bli miljövänliga

Uppdaterad
Publicerad

70-talsområdet Linero i Lund renoveras för att bli mer miljövänligt. Tanken är att husen ska bli energieffektiva som moderna nybyggen.

– När äldre hus renoveras skulle man kunna energianpassa dem väldigt mycket, men det skulle kosta därefter. Vi har testat att lägga renoveringen och energieffektivisering på en nivå som är hållbar för både hyresgäster och miljökrav, säger Markus Paulsson, projektledare på Lunds kommun.

Satsningen är en del i det unika EU-projektet Cityfied och många ute i Europa följer hållbarhetsarbetet på Linero. Bland annat har de isolerat vindarna i husen, bytt fönster, förbättrat ventilationen och satt solceller på vissa tak.

Standarden på bostäderna höjs bara marginellt för att hyran inte ska höjas och för hyresgästerna har energiaspekten av renoveringen inte påverkat livet alldeles för mycket. Håkan Winter, ordförande för Hyresgästföreningen i området, bor i en av lägenheterna och han har börjat förbruka mindre varmvatten.

– Nu betalar vi varmvattnet individuellt. Innan kanske man lät kranen gå medan man gjorde grejer men nu använder jag det bara när det behövs, säger han.

Håkan Winter, till vänster, bor i en av lägenheterna som renoverats. Markus Paulsson är projektledare på Lunds kommun. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.