12-årige Usama Hammur prisas för sin uppfinning. Foto: TT/Privat

Uppfinnar-Usamas snilleblixt: öppna dörren med foten

Uppdaterad
Publicerad

Den heter ”Fottag”, 12-årige Usama Hammurs prisbelönta uppfinning. Med den kan användaren undvika att få bakterier på händerna när de tar i dörrhandtag. I maj åker Usama till Stockholm för att ta emot sitt uppfinnarpris.

När SVT Nyheter Skåne når Usama Hammur har han precis kommit hem från fotbollsträningen. Han spelar i IFK Hässleholm och fotbollen är en stor del av hans liv  men den är inte allt. I skolan gillar han geografi bäst. Teknik hamnar på andraplats, kanske. Och det var på en tekniklektion som han kom på idén till ”Fottag”.

– Vi skulle göra uppfinningar och då gjorde jag den och två till. Den funkar exakt som ett handtag, men man använder foten för att öppna dörren.

Deltog i tävling

Idén kläckte han efter att de pratat i skolan om att tvätta händerna innan man tar i dörrarna.

– I skolan rör alla handtaget och då kan det bli bakterier. Med foten kan man inte bli sjuk. Vi skickade in dem till en tävling som heter FinnUpp. Jag trodde att den här skulle gå vidare, berättar Usama.

Det gjorde den, och mer än så. En tid efter att han kommit på sin uppfinning fick han beskedet: att hans uppfinning skulle vinna ett av priserna.

– Jag blev glad.

Blev dina kompisar avundsjuka?

– Faktiskt inte. De sa mer ”smart” och så. Min mamma är mycket nöjd.

På grund av tävlingsreglerna får han inte visa sin uppfinning förrän efter prisutdelningen i maj. Men han kan avslöja att den är gjord av metall och plast.

Pris i maj

I slutet av maj, när sommarlovet väntar runt knuten, åker han till Stockholm för att ta emot sitt pris. Med sig tar sin tekniklärare, och sina föräldrar. Familjen kommer från Syrien och bor i Hässleholm sedan två och ett halvt år. Det är deras första besök i huvudstaden.

– Vi ska till Nobelmuseum i Gamla Stan. Det känns spännande, säger Usama Hammur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.