I fortsättningen kan även dansk polis behöva göra gränskontroller. Foto: TT

Uppgifter: Danmark kan införa gränskontroller mot Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Gränskontroller ska införas för personer som reser från Sverige till Danmark. Det väntas justitieminister Nick Hækkerup (S) meddela vid en presskonferens om säkerhet på torsdagsmorgonen, enligt uppgifter till etermediebolaget DR.

Gränskontroller kan i så fall införas vid alla gränsövergångar en till flera gånger i veckan från mitten av november. Det gäller både vid färjelägen och för tågtrafik, där resande kommer att behöva visa legitimation.

Åtgärden ska vara en följd av den senaste tidens sprängdåd och gängvåld i Danmark, där svenskar misstänks ha varit inblandade.

Svensk polis genomför sedan 2015 gränskontroller av resenärer från Danmark.

Tillfälliga gränskontroller

Regeringen väntas även inrätta en ny instans för polissamarbete mot organiserad gränsöverskridande brottslighet i Öresundsregionen.

Enligt de uppgifter som DR har tagit del av har EU-kommissionen och Sveriges regering informerats om de nya tillfälliga gränskontrollerna.

Danmark väntas införa gränskontroller vid alla gränsövergångar mot Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.