Någon som känner igen? Foto: Carina Sehlin Jakobsson

Upphittad papegoja förtegen om sitt ursprung

Uppdaterad
Publicerad

Vem äger papegojan som satt i trädet i Bunkeflostrand? Den frågan ställer sig Carina Jakobsson, som nu tagit hand om fågeln.

– Jag gick min morgonpromenad i morse och tittade som vanligt efter fåglar och växter. I en dunge upptäckte jag en grå jakopapegoja i ett träd, berättar hon.

Jakopapegojor lever inte vilt i Sverige. De kommer ursprungligen från Afrika och därför måste fågeln ha en ägare, som saknar den just nu.

– Men ännu har jag inte hittat den. Jag har lagt ut information på flera Facebookgrupper men utan resultat.

Framgång med frön

Först försökte hon få hjälp av räddningstjänsten och polisen för att få ner papegojan ur trädet. Men där var beskedet att de bara räddar vilda djur.

– Då försökte jag själv locka ner den. Jag försökte med bananer, äpplen och cornflakes men utan resultat. Det var först när jag tog fram lite solrosfrön som papegojan kom ner.

Fåordig goja

Det visade sig att papegojan varit synlig i området i flera dagar. I väntan på att den rätta ägaren hör av sig, tänker Carina Jakobson och hennes man ta hand om den.

– En vän har en bur som vi nu ska hämta. Min man har tidigare haft en likadan papegoja så han är van vid den sorten.

Grå jako är en pratsam papegoja men ännu har den upphittade fågeln, som just nu går under det tillfälliga namnet ”Jako”, inte sagt något.

– Den småpratar lite men inga ord som vi förstår, säger Carina.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.