Avspärrningar vid platsen för kemikaliefyndet. Foto: Kenneth Sundin/SVT

Uthusbrand avslöjade otillåtna kemikalier

Publicerad

Läckande kemikalier riskerade att explodera i hus i Västra Torup. Ett uthus brann i början av april och i samband med det hittades flera otillåtna kemikalier.

– Det som har hänt här är att kemikalierna läcker och gör att det kan uppstå fara vid inbrott eller sabotage, säger Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholm.

Enligt honom är huset och en container en hälsorisk. Inledningsvis förelåg en stor osäkerhet om hur farligt det var att gå in i byggnaderna. Men under eftermiddagen undersöktes uthuset och containern och polisens bombgrupp kunde konstatera att det var säkert att sanera, vilket innebär att det inte längre finns någon akut explosionsrisk. Dock kommer staket att sättas upp kring området, då man inte kan avblåsa faran helt.

Sven-Inge Svensson, miljöchef i Hässleholm, framför den container som också innehåller explosiva och brandfarliga kemikalier. Foto: Kenneth Sundin

En firma ska göra det praktiska saneringsjobbet. Polisens bombskydd kontrollerade huset och containern under torsdagen. Dessutom fanns räddningstjänsten och kommunen på plats under dagen i Västra Torup.

– Under mina 42 år som yrkesverksam har jag aldrig sett något liknande. Vi bedömer att det här kommer att ta flera dagar, säger räddningschef Leif Hylander.

Kammaråklagare Lars Magnusson har inlett en förundersökning om miljöbrott. Han säger att det är oklart vad ägaren skulle ha kemikalierna till.

Det finns ingen misstanke om att han ska ha försökt tillverka vare sig något explosivt eller narkotika.

Ägaren till fastigheten, där byggnaderna finns, gick förbi SVT:s utsända i Västra Torup under torsdagsförmiddagen. Han ville dock inte lämna någon kommentar.

”Känner rädsla”

Enligt åklagaren rör det sig om mer än 100 kilo syror, salter och basisk substans. Mannen misstänks bland annat för miljöfarlig hantering eller otillåten miljöverksamhet, något som kan ge max två års fängelse.

– Sannolikt blir det villkorlig dom och böter, säger Lars Magnusson till SVT Nyheter Skåne.

I närheten av uthuset och containern med kemikalierna finns flera fastigheter och det är bara cirka 800 meter till byns skola.

– Jag tycker att det är obehagligt nu och känner rädsla när man inte vet vad som händer, säger en granne som bor 40 meter från den aktuella tomten till SVT:s reporter på plats.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hässleholm

Mer i ämnet