Många passagerare åker med färja till Sverige i sommar. Foto: Gunilla Fritze

Rekordmånga turister tar färjan till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

I juli slog flera rederier rekord i passagerarantal. Resenärer från närliggande länder lockas till Sverige av miljö- och valutaskäl.

Det kan finnas många och skiftande skäl till varför utländska turister väljer att ta färjan till Sverige under sommaren. Ett kan vara att de föredrar tåg framför bil och flyg. 

– Vi har haft en mycket bra säsong och det är framför en ökning av passagerare från Polen och Tyskland, säger Anette Wugk, pressansvarig hos TT-line i Trelleborg.

Hon tror att den gynnsamma kronorkursen för utländska turister spelar in. Samma uppfattning har Carl Mårtensson, pr-ansvarig hos Stena Line.

-Först och främst tror vi att det handlar om valutaeffekten, som lockar en hel del tyskar, danskar, holländare och norrmän som reser till Sverige. Är kronan svagare blir det ju billigare med allt ifrån mat till camping och nöjen, säger Carl Mårtensson till TT.

Klimatvänligt resande

På två av Stena Lines linjer från Trelleborg till tyska Sassnitz och Rostock har färjorna tågräls ombord.

-Tågresandet i anslutning till färja ökar stort. Det har varit en ganska ordentlig ökning och den kommer fortsätta på sikt. Det är svårt att spekulera i huruvida klimatdebatten skulle vara en orsak, men vi kan åtminstone konstatera att fler verkar vilja åka tåg, säger Carl Mårtensson.

Juli blev rekordmånad

Flera rederier i Sverige visar höga passagerarsiffror i  juni och juli. Hos Stena Line ökade bokningarna från fem, och på vissa rutter, upp till 15 procent.

TT-Line har ännu inte sammanställt statistik över resandet i sommar.

– Sommarsäsongen är inte slut ännu men vi kan konstatera att det ser bra ut, säger Anette Wugk.

Även AS Tallink Grupp, bolaget bakom färjorna Tallink och Silja Line, har och har haft en bra sommaren hittills. I juli ökade antalet passagerare med 1,2 procent jämfört med samma period förra året.

Månaden var även den bästa enskilda månaden i bolagets historia sett till antalet passagerare för rutterna Estland–Sverige och Lettland–Sverige.

– Antalet passagerare ökar på alla våra rutter, inklusive Estland, Finland och Lettland. Att den svenska valutan är svag kan vara en bidragande faktor, säger Katri Link, kommunikationschef hos Tallink Grupp till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.