Malmö tingsrätt meddelade dom i målet på måndagen. Foto: TT

Utnämnde skolkamrat till ”Årets fuckgirl” – döms för grovt förtal

Publicerad

En 19-årig man i Skåne döms nu för grovt förtal efter att ha utnämnt en skolkamrat till ”Årets fuckgirl” vid en studentbal i våras. Straffet blir villkorlig dom och dagsböter. Han ska dessutom betala skadestånd.

Det var i maj som en 18-årig kvinna utnämndes till årets fuck girl på en skolbal i Malmö. Under måndagen dömdes den 19-årige skolkamrat som läste upp motiveringen, för grovt förtal. I motiveringen stod bland annat: ”Du kan varken räkna på fingrar eller tår, hur många saker som har glidit in mellan dina lår.” Kvinnan tog emot utnämningen framför 400 elever.

Enligt åklagare Kristina Amilon innehåller den upplästa motiveringen integritetskränkande uppgifter av sexuell art och därför ser man särskilt allvarligt på händelsen.

– Det handlar inte bara om utnämnningen, utan till det här kommer motiveringen som är mycket förnedrande och kränkande. I kombination med utnämningen kan den inte tolkas som annat än att målsägande skulle utmålas som ett lösaktig tjej, säger Kristina Amilon.

”Inte kränkande”

Skolkamraten som läste upp motiveringen nekar till brott. I polisförhör säger han att han var onykter vid tillfället samt att han anser att ”Årets fuckgirl” är opassande.

Samtidigt menar han att det inte är kränkande att utses till ”Årets fuckgirl” eftersom det delats ut pris till ”Årets fuckboy” vid skolbalen. Enligt skolans rektor ska den elev som blev utnämnd till ”Årets fuckboy” ha sett det som en merit och inte velat polisanmäla händelsen.

Utnämndes av studentkommitté

Det var skolans studentkommmité som förberett nomineringar till eleverna i årskursen. Den sista nomineringen var ”Årets fuckgirl”, som hade skrivits ned och förberetts av skolans studentkommitté men som lästes upp av 19-åringen.

– Det var en av invändningarna som gjordes, att flera personer låg bakom. För vi ska kunna styrka att gärningsmannen begått ett brott måste vi ha stöd för vem som gjort det. I det här fallet blev det personen som läste upp det, säger åklagare Kristina Amilon.

19-åringen döms för grovt förtal. Straffet blir villkorlig dom och 3000 kronor i dagsböter. Han ska dessutom betala skadestånd på 10 000 kronor till kvinnan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer