Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så tycker skolans rektor om kommunens stöd. Foto: Mathea Jakobsson/SVT

10 år på bottenlistan – nu har Sofielundsskolan vänt trenden

Uppdaterad
Publicerad

Sofielundsskolan i Malmö har haft låga kunskapsresultat i flera år och granskas därför i Skolinspektionens rapport. Och visserligen har skolan ett lägre resultat än snittet men de två senaste åren tycks man ha lyckats vända trenden.

I år kom 74 procent av eleverna som gick ut årskurs 9 på Sofielundsskolan in på gymnasiet. De senaste tio åren har siffran aldrig varit så hög.

– Ett benhårt arbete har gett resultat, säger skolans rektor Malin Pantzar.

Hon betonar att man arbetat mycket med språkkompetens och delaktighet. Det ämne som legat i fokus har varit matematiken då skolan ser att där finns ett behov för stöd.

Samarbetar med kommunen

I Skolinspektionens rapport nämns att många av skolorna saknar stöd i från huvudmän. Sofielundsskolan upplever dock att samarbetet fungerar bra i dag – och att det märks att det skett en förändring de senaste åren.

– Under mina fyra år här så ser jag att man satsat på oss skolor där det är lite mer socioekonomiskt utsatta områden och vi har fått medel eller budget till att hantera uppdraget.
 

I klippet kan du höra mer om skolans arbete samt hur kommunen anser att de har bidragit till skolans utveckling.

I granskningen har 28 skolor och 18 huvudmän ingått. Skolorna har valts ut då de har en lägre andel elever med godkända betyg i årkurs 9, jämfört med andra skolor – åren 2010-2019.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer