Kvinna i Vellinge utpressades på miljonbelopp för påhittad våldtäkt

Publicerad

En äldre kvinna i Vellinge fick i somras påhälsning av en man. Han bankade på dörren och anklagade hennes son för att ha våldtagit hans kusin. Mannen krävde skadestånd för den påstådda våldtäkten.

Vid tillfället satt hennes son häktad misstänkt för våldtäkt på en annan kvinna. Mannen påstod att hans familj är ledande kriminella i Malmö, att kvinnans bostad skulle sprängas och hennes anhöriga skadas om hon inte betalade flera miljoner kronor. Han ska också ha påstått att han kände en journalist som var redo att publicera uppgifter om kvinnan och sonen.

– Fullständigt fasanfullt. Jag var helt skräckförlamad, har kvinnan sagt i förhör om hoten.

Förde över stora belopp till mannen

Den äldre kvinnan förde över 1,5 miljoner kronor till mannen i 25-årsåldern. Eftersom kvinnan kände sig både hotad och rädd vågade hon inte heller polisanmäla. För pengarna ska mannen bland annat ha köpt en dyrare märkesklocka.

Polisen har inte kunnat hitta någon kusin till mannen som stämmer överens med hans uppgifter. Han döms nu av tingsrätten till 1,5 års fängelse för grov utpressning och ska dessutom betala tillbaka pengarna till kvinnan. Mannen nekade till brott och menade att kvinnan betalat frivilligt.

”Det framstår som helt orimligt att någon överför 1,5 miljoner till en okänd man efter ett påstående från denne om att en anhörig gjort sig skyldig till en våldtäkt av en likaledes okänd person”, skriver tingsrätten i domen.

Kvinnans son dömdes senare för våldtäkt till drygt två års fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.