Foto: SVT

Utredning av elnätet i Skåne med i höstbudgeten

Uppdaterad
Publicerad

I den nya höstbudget vill regeringen ge Länsstyrelsen i Skåne uppdrag att reda ut elkapaciteten i länet.

”Ett robust och tillförlitligt energisystem är en grundläggande förutsättning för ett modernt och väl fungerande samhälle.” Det slår regeringen fast i den nya höstbudgeten.

Flera länsstyrelser, bland annat i Skåne, får i uppdrag att kartlägga, analysera och redovisa effektsituationen på regional och lokal nivå. Regeringen avser även att ge ett uppdrag till Energimarknadsinspektionen om kapacitetsbrist i elnäten i Sveriges tillväxtregioner för att föreslå möjliga lösningar.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat om elbristen i Skåne. Bland annat har Svenska kraftnäts stora projekt Sydvästlänken försenats gång på gång.

I höstbudgeten för 2020, som presenterades under onsdagsmorgonen, menar regeringen att elnäten på alla nivåer behöver utvecklas och användas effektivt i takt med den ökande elektrifieringen av samhället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer