Ett område i parken har spärrats av och tekniker är på plats. Foto: SVT/ Per Lärka

Utredning av poliser som missade skelettfynd läggs ned

Uppdaterad
Publicerad

Malmöpolisen anmälde sig själv för misstänkt tjänstefel i samband med ett larm om ett brinnande plastskelett i Slottsparken i höstas. Polispatrullen kontrollerade aldrig skelettet som senare visade sig vara kvarlevorna av en kvinna. Men poliserna bedöms inte ha gjort fel och internutredningen läggs ned.

I mars i år hittas skelettdelar efter en kvinna i Slottsparken i Malmö.  De visar sig tillhöra en kvinna som har varit försvunnen sedan maj 2021. Men redan i september förra året får polisen kännedom om ett skelettfynd på samma plats.

Polispatrull hittar inte skelett

Det börjar med att räddningstjänsten får ett larm om en brand i Slottsparken. På platsen släcker de vad de anser vara ett brinnande plastskelett. Trots det kontaktar Räddningstjänsten polisen eftersom att skelettet ser verkligt ut och bör flyttas.

Enligt polispatrulllens rapport tas flera kontakter med räddningstjänsten för att ta reda på den exakta platsen för branden, men när patrullen inte hittar rätt avbryter de sökandet och undersöker alltså aldrig skelettet. Därför blir kroppen liggande i ytterligare ett halvår.

Både förundersökning och internutredning läggs ned

Polisen anmäler agerandet i samband med branden som misstänkt tjänstefel. Särskilda åklagarkammaren startar en förundersökning som nu har lagts ner: ”Uppgifterna i ärendet ger inte anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats”.

Polisens internutredare lägger också ned sin utredning.

”Utifrån den information som fanns i ärendet har den patrull som skickades till platsen i samband med branden vidtagit tillräckliga och relevanta åtgärder även om skelettdelarna inte anträffades.”

Utredningen av den försvunna kvinnans död fortsätter och rubriceras i nuläget som mord.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.