Malmös kulturdirektör menar att man ställer sig bakom arkitektfirmans utredning när man förespråkar ett cityläge för ett nytt konstmuseum. Foto: SVT och Wingårdhs

Museiutredning ger bäst betyg åt Nyhamnen – väljer ändå Malmö centrum

Publicerad

Efter ett långt utredningsarbete väljer kulturförvaltningen att rekommendera Malmös politiker att placera ett nytt konstmuseum i city. I en tjänsteskrivelse säger förvaltningen att man baserar valet av plats på den studie Wingårdhs arkitekter genomfört. Men utredaren själv menar att man inte rekommenderat någon placering framför någon annan.

Studien har tittat på tre olika platser i Malmö som representerar olika typer av stadsmiljöer. Områdestyperna har utvärderats utifrån de sociala och ekonomiska effekter ett konstmuseum skulle innebära för platsen.

Tre områden granskade

En del av utredningarbetet gick ut på att poängsätta de olika platserna utifrån ett antal effekter man kan förvänta sig av bygget.

• Området kring Rosengårds station fick stå modell för en typ av stadsmiljö utanför stadens centrum. I utredningen får den här platsen lägst poäng, 74,75 av 120 möjliga. Det som sänkte betyget var främst ekonomiska effekter och dåliga kollektivtrafikförbindelser.

• En annan miljö som utretts är en havsnära stadsdel som exemplifierades av Smörkajen i Nyhamnen. Den platsen får i högst poäng, på 92,35, främst för att här finns en chans för att skapa ett unikt turistmål.

• Den tredje stadsmiljön i undersökningen var en citymiljö som fick representeras av området kring Triangelstationen. Den platsen fick näst högst betyg, på 89,55, något som främst motiveras med närheten till andra kulturorganisationer och aktiviteter.

Utredningen förhåller sig neutral

Citymiljön blev den miljö som kulturförvaltningen nu pekar ut som den bästa för ett nytt museum.

Varför valdes cityläget när Nyhamnen fick bäst poäng i rapporten?

– Attraktiviteten i Nyhamnen kommer att dra sig själv ändå. En placering i city kommer att få flest effekter för hela Malmö. Det är slutsatsen man kommit fram till i studien, säger Malmö stads kulturdirektör, Pernilla Conde Hellman.

Är det studiens slutsats eller Malmö stads slutsats?

– Det är den slutsats studien givit och som vi ställer oss bakom och förordar, säger Pernilla Conde Hellman.

Men ingenstans i utredningen står det i klartext att någon stadsmiljö rekommenderas framför någon annan. I utredningen beskrivs alla tre miljöerna som potentiellt bra platser för museet.

– Om man läser rapporten så tycker jag att man ser klart och tydligt att vi inte pekar ut någon placering framför andra, säger utredaren Joakim Lyth från Wingårdhs arktikekter.

Utredningen ska ligga till grund för det beslut som Malmös politiker fattar om placeringen av museet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.