Foto: Mikael Nilsson

Utredning klar – ingen tydlig orsak varför 6-åring drunknade

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring varför en 6-årig pojke drunknade i samband med en idrottslektion i Vellinge i augusti är nu klar. Advokatfirman som utrett ser inte en tydlig orsak till drunkningen, men föreslår flera ändrade rutiner.

Olyckan skedde den 18 augusti i en simbassäng strax intill Tångvallaskolan i Falsterbo. Bassängen är 90 centimeter djup på den grundaste delen och 140 centimeter på den djupaste. I bassängområdet befann sig tre pedagoger och 40 badande barn i årskurs ett, varav flertalet icke simkunniga. Pojken som drunknade kunde inte simma.

Advokatfirman Lindahl KB har intervjuat en rad personer och tagit del av de regler och rutiner som finns i Vellinge när det gäller poolbad.

Utredningen visar att det inte gjordes någon tydlig ansvarsfördelning mellan pedagogerna. Det gjordes heller ingen riskbedömning innan poolbesöket, eftersom lektionen inte räknades som en utflykt då bassängen finns inom skolans område. Men så kan man inte resonera anser utredningen.

Flera kunde inte simma

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) är tumregeln att man ska vara minst en vuxen per fem barn, och för icke simkunniga barn en vuxen per tre barn. Vellinges regler, som sett likadana ut sedan 2013, säger två vuxna per barn men inte hur många barn varje vuxen ansvarar för. Internutredningen har därför tittat på om kommunens regler påverkade den tragiska utgången.

– Våra riktlinjer ser vi över kontinuerligt. Men med facit i hand så borde det ha skett tidigare kring de här specifika badreglerna, säger Charlotte Sjödahl, tf utbildningschef i Vellinge kommun.

Med tanke på att pedagogerna följde kommunens riktlinjer, kan kommunen ställas till svars också?

– Ansvarsfrågan är polisens svar att utreda, säger Charlotte Sjödahl.

Foto: Johanna Olofsson

Utredningen föreslår att kommunen reviderar reglerna och bestämmer hur många barn varje pedagog ska ha hand om. Utredarna pekar inte ut personalen som ansvarig för drunkningen men skriver att förbudet mot badaktiviteter ska fortsätta tills riktlinjerna är ändrade och personalen fått information.

Fortfarande tre misstänkta

Kommunen gjorde kort efter händelsen en polisanmälan om arbetsplatsolycka.

De tre pedagoger som närvarande vid simbassängen vid dödsolyckan har delgivits misstanke om vållande till annans död genom arbetsmiljöbrott, men ännu är det oklart om någon kommer att åtalas eller när utredningen kan vara klar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.