Utredning om matchfixning presenteras

Uppdaterad
Publicerad
I dag fortsätter rättegången i Kristianstad mot sex män som åtalats för matchfixning. I dag släpper BRÅ en rapport om hur utbrett fenomenet är.

Ryktena och anklagelserna har florerat i många år. Spelare påstås medvetet spela dåligt för att påverka utgången av en match. Allt i syftet att ge spelare extra utdelning på oväntade matchresultat.

Men få fall har bekräftats och ännu färre har lett till rättegång.

I Kristianstad är för första gången en före detta spelare beredd att vittna om hur han själv har gått in i sådana uppgörelser.

I går vittnade en före detta fotbollsspelare inför Kristianstads tingsrätt.

– Vi fick veta att vi skulle göra en dålig match, berättade han. Och för det skulle vi få en liten hacka.

I dag väntas förhör med övriga utpekade spelare.

I dag presenterar Brottsförebyggande rådet sin kartläggning om matchfixning.

Matchfixning

Visa

Problemet med uppgjorda matcher och tävlingar har ökat kraftigt de senaste 10-15 åren, mycket på grund av alla nya spelbolag, som till och med gör det möjligt att satsa på matcher och händelser långt ner i seriesystemen.

Just nu pågår en rättegång i Kristianstad mot tre fotbollsspelare i en division 1-klubb som misstänks för matchfixning. Spelarna ska ha blivit tvingade, till och med hotade till livet, för att påverka matchresultat.

Förra året friade tingsrätten en 24-årig fotbollsspelare som misstänktes ha riggat en match i Superettan. Ärendet har överklagats till hovrätten. Svenska Fotbollförbundet stängde av spelaren i två år.

Tidigare i år dömdes en svensk man till ett och ett halvt års fängelse i Norge för att ha riggat matcher där.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Uppgjorda fotbollsmatcher

Mer i ämnet