Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är klart att man skäms när det är så gamla fall”, säger Petra Stenkula utredningschef i polisregion Syd. Foto: SVT

Kraftig ökning av bedrägerierna – fallen läggs på hög

Publicerad

Var tredje utredning hos polisen inom region Syd är ett bedrägeriärende. Den stora mängden och att brotten är svårutredda är polisens förklaring till att ärendena nu lägga på hög.

Polisområdet har fått in 10 000 bedrägerianmälningar bara i år och man har också grundligt utrett 10 000 fall men en del av dessa är hela fyra år år gamla och den långa väntetiden tär på resultatet.

– Människor glömmer och bevisvärdet blir sämre och ofta sänks också straffvärdet i förhållande till det. Jag har själv varit med och hållit förhör med både målsägande och misstänkta i 2015 års ärenden och det är klart att man skäms när det är så gamla fall, säger Petra Stenkula utredningschef i polisregion Syd.

Många brott avskrivs

Polisen förmodar att många bedrägerier inte anmäls eftersom den drabbade tar på sig en del av skulden själv. Mörkertalet kan alltså vara stort, men trots det skrivs cirka 95% av de anmälda fallen av.

– Dels är det ett stort antal brott och dels är dessa brott väldigt svåra att leda i bevis.

Häktade och yngre misstänkta prioriteras

Företräde i den långa bedrägerikön har fall med häktade och där yngre är inblandade. Men också fall med väldigt brottsaktiva där fler än åtta brott misstänkts samtidigt.

– Vi vet att det renderar i fler brottsmisstankar och för att förhindra att fler utsätts för dessa personer så försöker vi få bort dem så fort som möjligt, säger Petra Stenkula.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer