Foto: TT

Utrikesfödda kommer snabbare in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

De senaste tio åren har antalet personer som är födda utomlands ökat kraftigt i Sverige.

I Skåne är det Östra Göinge som ökat sin andel utrikesfödda mest. Integrationen är den stora utmaningen.

Den stora flyktingvågen 2015 ledde till att mindre kommuner som Östra Göinge fick fler invånare. I kölvattnen av den har det blivit anhöriginvandring.

– Det har varit både bra och en utmaning att vi har fått fler invånare från andra länder, säger Patric Åberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Östra Göinge.

Han pekar på att skolor har fått fler elever och att lägenheter och hus som tidigare stod tomma nu har hyresgäster.

– Vi har fått en framtidstro i och med att vår kommun växer men vi har samtidigt stora utmaningar, säger Patric Åberg.

Han nämner att svårigheter med att få invånare med utländsk bakgrund in på arbetsmarknaden och svårigheter att rekrytera behöriga lärare.

Snabbare etablering

Rent ekonomiskt är invandringen däremot inte bara en kostnad för kommunerna, enligt Sveriges kommuner och regioner (SKR) även om arbetslösheten bland utrikes födda är mycket högre än bland svenskfödda, 17 respektive fyra procent.

– Trots stora utmaningar har etableringstakten snabbats på rejält om man tittar historiskt, säger Björn Andersson, utredare på arbetsmarknadssektionen vid SKR (tidigare SKL).

Av de flyktingar och deras anhöriga i arbetsför ålder, som kom in i kommunala mottagningsprogram 2010, tog det sju år tills hälften hade jobb. Men för dem som togs in 2014 tog det fyra år att nå samma sysselsättningsnivå.

– Vi arbetar hårt med att få ut dem i arbete. Lyckas vi inte kommer försörjningsstödet att explodera, säger Patric Åberg i Östra Göinge.

Han berättar att kommunen på tio år har förlorat ett tusen industrijobb. Två hundra har tillkommit men det innebär ett minus på åtta hundra arbetstillfällen.

Östra Göinge har 15 000 invånare. Invandringsöverskottet, det vill säga skillnaden mellan hur många som flyttat in och ut ur kommunen, är drygt 2 800 personer på tio år.

De stora städerna lockar

Även om mindre kommuner har ökat sin andel utrikes födda under 2010-talet har de tre storstadsregionerna en större andel utrikes födda än övriga landet. I Stockholm och Malmö är var fjärde invånare född i ett annat land. I Göteborg är det var femte. Det kan jämföras med övriga Sverige där andelen var 16 procent.

Folkmängden i Sverige var i oktober förra året drygt 10,3 miljoner. Av dessa är knappt två miljoner födda utomlands.

Det vanligaste födelselandet är Syrien, följt av Finland, Irak, Polen och Iran.

Könsfördelning bland utrikes födda 2018:

Bland de utrikes födda från de femton vanligaste födelseländerna år 2018 ser könsfördelningen olika ut.

Största andelen kvinnor fanns bland utrikes födda från Thailand, 78 procent, och Finland 61 procent. Största andelen män fanns bland personer födda i Afghanistan, 65 procent och Syrien, 56 procent.

Antalet asylsökande nådde kulmen 2015 då 160 000 personer sökte asyl i Sverige. 2018 var det drygt 20 000 personer.

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.