Emil Svensson och Alexander Hedvall går sista året på Spelutvecklingsprogrammet på Malmö Högskola. Foto: Foto: Privat

Utvecklar spel för gravida i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Emil Svensson och Alexander Hedvall går sista året på Spelutvecklingsprogrammet på Malmö Högskola. Genom ett nytt mobilspel vill de bidra med bättre kunskap och sjukvård för gravida kvinnor i Etiopien.

Projektet startade i december 2016 då de två studiekollegorna genom sin lärare kom i kontakt med en forskare vid universitetet i Addis Abeba. Där och då föddes idén till examensarbetet om att nå ut till gravida kvinnor på landsbygden och att utveckla ett specifikt spel för detta.

– Vi pratade om en mängd ämnen och fastnade för det här med att göra sjukvård och information till kvinnor mer tillgängligt, säger Emil Svensson som tillsammans med Alexander Hedvall utvecklat spelet.

Sett dokumentärer och läst böcker

Arbetet med att arbeta fram idéer och utveckla spelet har varit intensivt och roligt, berättar Emil Svensson, och spelet i sig blir slutprodukten i examensarbetet som avslutar det treåriga kandidatprogrammet.

För att resultatet skulle bli så bra och autentiskt som möjligt har de lagt mycket tid på att läsa böcker och se dokumentärer som berättar om det etiopiska samhället.

– Vi har fått lära oss att det råder en stark kulturell tradition i Etiopien när det gäller graviditet, det är den äldsta kvinnan i byn man vänder sig till för hjälp och råd, säger Emil Svensson.

Pedagogiskt spel i rolig form

– Vi tänkte och spånade på vad som skulle kunna passa, vi ville ha något simpelt beprövat koncept. Fast lite flashigare och lite roligare!

Resultatet blev ett Tamagotchi-liknande spel utformat som en app för Android. Trots att många bor enkelt på landsbygden utan el har de flesta tillgång till en smartphone som laddas upp via solceller.

Spelet i korthet går ut på att ge kvinnor goda råd om graviditet på ett pedagogiskt sätt och i en miljö kvinnorna kan känna igen sig i, exempelvis i spelets huvudperson som gör sysslor som att gå och hämta vatten eller laga mat.

– Utmaningen har varit att utveckla spelet mot bakgrunden av att ungefär åttio procent av befolkningen inte kan läsa, säger Emil Svensson. Vi har därför fått vara kreativa och hitta lösningar som består av bilder och information utan text, och stort fokus på just det visuella.

Reser till Addis Abeba

Prototypen är i sin slutfas att bli klar men ännu återstår en hel del arbete för de båda studenterna. Den 24 april åker de ner till Addis Abeba för att bland annat se hur spelet tas emot och hinna göra ändringar.

– Spelet kommer att vara helt och hållet gratis. Och om det går bra och utvecklar sig så kan vi förhoppningsvis jobba vidare på det framöver, för intresset har varit stort hittills, säger Emil Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.