I förra omgången vaccinerade Macc 60 000 doser bara i Arlöv. Det kan bli så att man öppnar här igen. Foto: Otto Johansson

Vaccinatör kräver bättre villkor inför dos 3

Uppdaterad
Publicerad

När det är dags att ge tredje dosen covidvaccin till alla under 65 år kommer vaccineringen förmodligen att åter igen tas över av privata aktörer.

– Vi är absolut intresserade igen, men först vill vi se vilka delar av avtalet som kommer att förbättras, säger Kenneth Kronohage, delägare i den privata vaccinatören Macc.

När massvaccinationen av dos 1 och 2 drog igång så var det med ett visst gnissel. Först var det brist på vaccin och sen var det brist på personer som ville vaccineras. Kenneth Kronohage från Macc var bekymrad när SVT träffade honom i slutet av sommaren. Då var han orolig för att vaccineringen skulle bli en förlustaffär för företaget.

– Vi gick i stort sett plus minus noll, med ett litet blygsamt överskott, säger han idag.

Inte avskräckt

Och det som hände då har inte avskräckt. Går Region Skåne ut med anbud igen, så finns intresse hos Macc.

– Först vill vi så klart se anbudet och se vilka delar som förbättrats, säger Kenneth Kronohage.

– Jag tror att både vi och regionen har dragit erfarenheter av förra omgången.

Måste finnas tillgång

Då fick Macc 150 kronor per given dos, några tior mer under sommaren. Men enligt Kenneth Kronohage så är det inte dospriset som ensamt avgör om Macc nappar eller inte. Det är helheten.

– Vårt system bygger helt och hållet på att vaccinera så många som möjligt så snabbt som möjligt, säger han.

– Vi behöver veta att det både finns tillgång till vaccin och till folk som vill bli vaccinerade. I så fall är vi väldigt intresserade.

Macc har sparat all utrustning och har fortfarande kontakt med personal som vill komma tillbaka och jobba.

– Vi kan starta snabbt igen om det behövs. Men först vill vi alltså se villkoren, säger Kenneth Kronohage.

Se när Kenneth Kronohage i somras berättade om de ekonomiska följderna av den minskade vaccinationsviljan i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kenneth Kronohage berätta om de ekonomiska följderna av den minskade vaccinationsviljan i klippet. Foto: Otto Johansson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer