Omkullblåst träd på Djupadal i Malmö i de hårda vindbyarna över Skåne på söndagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för hårda vindbyar i södra Sverige på tredje advent. Foto: TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Vädret stoppade tågtrafiken i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

Den hårda blåsten ställde till det i Skåne under söndagen. Tågtrafiken stoppades, flera orter drabbades av strömavbrott och de hårda vindbyarna gjorde det svårt att resa över Öresundsbron.

Tågtrafiken påverkades under söndagen kraftigt av vindarna. Tågen mellan Malmö Hyllie och Ystad/Simrishamn ställdes in under hela kvällen och tågtrafiken mellan Helsingborg och Ystad/Simrishamn fick köras en annan väg.

Runt om i Skåne larmades räddningstjänsten om lösa föremål som blåste runt, träd som blockerade en väg och en byggnadsställning som blåst omkull.

Stängdes två gånger

Öresundsbron stängdes av för all trafik under söndagseftermiddagen och öppnade igen några timmar senare. Men bron tvingade kort senare att stänga igen på grund av de kraftiga vindarna. Mellan Malmö och Helsingborg har tågen rullat som vanligt.

Klass ett-varning hela söndagen

SMHI utfärdade klass 1-varningar i Blekinge, Halland, Skåne, Öland och Gotland till följd av de hårda vindbyarna. Under sena söndagskvällen lugnade blåsten ner sig i Skåne och drog vidare österut. På måndagsmorgonen finns inte längre någon SMHI-varning utfärdad.

Flera områden i Skåne drabbades av strömavbrott på grund av vädret men under natten har de flesta fått tillbaka elen.

Under måndagen väntas vädret bli betydligt lugnare.

– Vinden är på avtagande för Skånes del så det blir en lugnare dag i dag. Det väntas tidvis frisk vind, uppåt 8-10 m/sekund, vid kusten under dagen men det är normalläge och inget som ställer till med problem. Annars väntas lite regn passera under förmiddagen och i eftermiddag kan solen titta fram lite kort i alla fall, säger Jannicke Geitskaret. SVT:s meteorolog.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer