Väktaren rånades utanför Sparbanken Syd på Hamngatan Foto: Mikael Nilsson

Väktaren slogs i huvudet – inga inre skador

Uppdaterad
Publicerad

Den väktare som misshandlades, bands och rånades utanför Sparbanken Syd i Ystad, fick på måndagsmorgonen lämna sjukhuset.

– Han har genomgått en undersökning men hade inga inre skador så han har fått lämna sjukhuset, säger Stefan Johansson, pressansvarig på kontanthanteringsföretaget Loomis.

Kom över kontanter

Larmet om rånet kom vid 17.50 på söndagskvällen. Väktaren som antingen fyllde på en automat med kontanter eller tömde en servicebox, vilket vill företaget inte kommentera, blev slagen med ett trubbigt föremål i huvudet och bunden av flera gärningsmän. Rånarna kom över en väska med kontanter.

– När det gäller de ekonomiska förlusterna så har vi inte fått en komplett bild. Det primära vid en sådan här händelse är våra medarbetare, säger Stefan Johansson.

Nu träder företagets krishanteringsrutiner i kraft för väktaren. Steg ett är att han inte får lämnas ensam och att ett kristeam så snart som möjligt ska hjälpa honom.

– De får göra en behovsanalys över vad som behövs för att han ska repa sig. En del är tillbaka i arbete ganska fort, berättar Stefan Johansson.

”Väldigt bra utrustning”

Det är ovanligt med rån mot värdetransporter numera. Senast Loomis drabbades var hösten 2016. 

– Vi blev lite förvånade för vi har väldigt bra utrustning som skyddar kontanterna. Det blir inte mycket kvar av pengarna efter ett rån, de är obrukbara. Så det är en helt onödig operation att ge sig på oss, säger Stefan Johansson.

Polisen har tagit värdetransportbilen i beslag för en teknisk undersökning och hoppas kunna dra nytta av bilder från övervakningskameror i området. Ingen har gripits för rånet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.