Brott med häktade prioriteras före andra utredningar. Foto: SVT

Skjutningar och sprängdåd – då får andra utredningar vänta

Uppdaterad
Publicerad

Sprängningar och skjutningar i Malmö skapar långa utredningstider för Malmö åklagarkammare och gör att vissa allvarliga brott prioriteras ner.

– Utredningstiderna har blivit något kortare, men det tar fortfarande lång tid, säger Ola Sjöstrand, chef för Malmö åklagarkammare.

Sedan årsskiftet har Malmö åklagarkammare skickat 75 påminnelser till polisen om ärenden som är ett år gamla. I slutet av april hade Malmö 275 oavslutade förundersökningar, äldre än ett år att jämföra med 185 i Göteborg och 243 i Stockholm city. Skjutningar och dödligt våld tar mycket av resurserna och det blir ryckigt i utredningsverksamheten.

Häktade prioriteras

Ärenden med häktade och minderåriga måste prioriteras och Malmö har många häktade.

Våldet i Malmö

– De brott som ligger längre är bedrägerierna, allt som rör brott i nära relation och sexualbrott bland annat, säger Ola Sjöstrand, chef för Malmö åklagarkammare.

Konsekvenserna kan bli att vittnen glömmer och att personer inte vill medverka.

– Om utredningen tagit för lång tid för att vi eller polisen inte hunnit utreda då får du straffnedsättning och det blir allt mer vanligt att jag läser det i domar, säger han.

Fler polisanställda

Polisen har haft för få utredare men har anställt och fortsätter anställa fler poliser och civilutredare. Det har också gjorts satsningar på att minska högarna av brott. Utredningarna kan vara både åklagarledda eller vid enklare brott ledas av polisen.

– Vi betar av de här ärendena efter hand och idag på bedrägeri så har vi 70 procent av våra ärenden fördelade på handläggare, säger Petra Stenkula som är chef för polisens utredningsenhet i region syd.

Ola Sjöstrand ser att utredningstiderna gått ner lite grand det senaste halvåret.

– Det är bra att polisen får nya resurser men det är unga poliser och utredare utan rutin och erfarenhet och det tar tid att lära sig, men det finns lite hopp i tunneln, säger Ola Sjöstrand.

Petra Stenkula är medveten om att det är en upplärningsperiod.

– Men på sikt kommer det att hjälpa oss och vi kommer att få bukt med de här utredningshögarna, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet i Malmö

Mer i ämnet