Kvinnan spelade in delar av våldtäkten – vilket åklagaren menar är stark bevisning. Foto: SVT

Kvinna startade ljudinspelning under våldtäkt – 28-åring åtalas

Publicerad

Under våldtäkten lyckades kvinnan sätta på ljudinspelningen på sin mobil. Nu är inspelningen en del av bevisningen mot den 28-årige mannen som åtalas för en rad brott.

Det var i mitten av februari som en kvinna låg och sov i den 28-årige mannens lägenhet i Ängelholm. De två var bekanta. Under tidig morgon ska mannen ha påbörjat våldtäkten mot kvinnan när hon låg och sov, och därefter, när hon vaknat, fortsatt genom att knuffa, hålla fast och slå henne. 

Han ska också ha hållit för hennes näsa och mun som gjorde att kvinnan fick svårt att andas.

Delar av våldtäkten spelades in med en ljudinspelning.

– Det är målsäganden som varit väldigt rådig och lyckats sätta igång en ljudinspelning och spelat in delar av den här våldtäkten, säger kammaråklagare Johan Rud.

Inspelningen är en del av bevisningen.

– Det är väldigt starkt bevismedel som talar för målsägandens uppgifter, säger Johan Rud.

På ljudinspelningen hör man hur kvinnan gråtandes ber 28-åringen att sluta. I åtalet skriver Johan Rud att det ”Under delar av inspelningen låter som att målsägandens mun var övertäckt samt att [28-åringen] uppmanade målsäganden att vara tyst genom att bland annat skrika åt henne att hålla käften”

I samband med den händelsen ska mannen också ha hotat kvinnan med en kniv och dragit sitt finger över halsen.

Dödshotade poliser

När polisen kallades till platsen och skulle gripa 28-åringen ska han ha hotat även poliserna. Han hotade med att skjuta, döda och våldta deras familjer.

Men mannen är också åtalad för flera andra brott som begicks några månader innan våldtäkten i Ängelholm.

I de fallen är brottsoffret en annan kvinna som han varit våldsam och hotfull mot flera gånger. Bland annat skickade han SMS till henne och skrev saker som ”Ska döda dig” och andra grovt formulerade meddelanden. Han ska, vid olika tillfällen, ha knuffat omkull henne, sparkat och slagit henne, trängt sig in i hennes bostad och ofredat kvinnans släkting.

När polisen skulle gripa honom efter att han trängt in i kvinnans bostad spottade han en polisman i ansiktet.

Totalt är mannen åtalad för nio olika brott mot tre kvinnor och tre poliser. Det handlar om våldtäkt, olaga hot, misshandel, ofredande, hemfridbrott och hot mot tjänsteman.

Mannen erkänner hemfridsbrottet men nekar till resten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ängelholm

Mer i ämnet