Vallokalerna bommade igen klockan åtta på kvällen. Foto: SVT

Vallokalerna stängda – folk fortsatte köa

Publicerad

Klockan åtta på kvällen stängde vallokalerna runt om i landet, men på flera håll ringlade köerna långa även när lokalerna stängt. Preliminärt resultat i kyrkovalet väntas runt midnatt.

Under dagen har det rapporterats om långa köer till vallokaler på flera håll i landet. När vallokalerna stängde klockan åtta på kvällen stod fortfarande folk i kö i bland annat Lund, Malmö och Stockholm.

– Det jag har hört från Lund att det fortfarande står folk i kö till vissa vallokaler där, tror det står folk i Malmö i kö också, säger Eirik Ski, stiftsjurist i Lund. 

LÄS MER: Långa köer till vallokaler

Alla som har ställt sig i kö innan klockan åtta har rätt att rösta.

– De som står i kön ska få komma in och rösta, men tillkommer det folk så kommer de inte få komma till i kön.

Även i  Växjö stift var det långa köer strax innan stängning.

– I Kalmar hade de långa köer vid 19-tiden, säger Maria Kenstam, valsamordnare Svenska Kyrkan.

LÄS MER: Rekordmånga förtidsröstar i årets kyrkoval

Direkt när vallokalerna stänger görs en preliminär röstsammanräkning. Efterhand som de preliminära resultaten blir klara presenteras det här.

Runt 5,2 miljoner personer är röstberättigade i kyrkovalet. Rösträtt gäller från 16 års ålder, förra valet var valdeltagandet runt 13 procent.

Antalet förtidsröster har ökat markant i år, i jämförelse med förra året. 

Valet är uppdelat i tre val. Det lokala valet till kyrkofullmäktige, det regionala valet till stiftet och det nationella valet till kyrkomötet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer