Foto: SVT/TT

Valprånet: Bara en av de misstänkta erkänner

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen startade rättegången i det uppmärksammade valprånet utanför Önnestad. DNA-spår och sms-meddelanden binder gärningsmännen till brottet, enligt åklagaren.

Kennelägaren misshandlades och blev bestulen på sex valpar av rasen golden retriever. Hundarna var värda cirka 85 000 kronor.

De misstänkta gärningsmännen satt samlade och var uppmärksamma då bevisen presenterades på måndagen i Kristianstad tingsrätt.

Fem personer misstänks vara inblandade i rånet och försäljningen av valparna. Endast en person erkänner. Det är en 57-årig kvinna misstänkt för häleri. De andra fyra nekar till att ha medverkat i rånet.

– Min klient nekar blankt. Han har inte varit på plats och har inte medverkat, säger Rickard Fagerbeger, advokat till 34-åringen som misstänks för grovt rån.

Buntband och silvertejp

Första rättegångsdagen visades bilder på brottsplatsen samt på de skador som kennelägaren fick efter misshandeln. Hon fick både blåmärken och frakturer på revbenen.

Det visades också bilder från hundstallet där rester av buntband och silvertejp låg kvar när polisen anlände. Hundstallet var den plats där kennelägaren blev bunden och nedslagen.

– DNA-analysen visar starkt att avtrycken på buntbanden kommer från 27-åringen. 27-åringen och 34-åringen har visat en synnerlig råhet, säger åklagare Christofer Ramkvist.

Kennelägaren begär 60 000 kronor i skadestånd för kränkning samt sveda och värk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.