Eivor Nilsson har fått tillbaka majoriteten av de valpar som stals vid rånet i Önnestad utanför Kristianstad.

Valprånet: Sammanfattning – detta har hänt

Publicerad

Det har snart gått fem månader sedan det brutala valprånet utanför Kristianstad inträffade. Här är vad som har skett.

Den 27 december lades det ut en annons på Blocket om valpar till salu. Valparna skulle vara leveransklara den 12 januari. Annonsen betalades via en av de misstänkta gärningsmännens telefon.

Den 9 januari skedde valprånet. Kennelägaren befann sig i hundstallet då hon blev misshandlad, sprejad med rödfärg och bunden. Två eller tre maskerade gärningsmän överföll henne.

Senare samma dag fick kennelägaren reda på att sex valpar var stulna. Valparna var av rasen golden retriver.

– Jag önskar ni hittar dem bara, sa kennelägaren, i ett av sina första förhör med polisen.

Falska intyg

Minst fem av valparna såldes vidare antingen av rånarna själva eller av de misstänkta hälarna. Försäljningarna skedde mellan den 11-16 januari i år. Tillvägagångsätten var desamma. Säljarna presenterade sig med falska namn, lämnade över förfalskade intyg och tog emot kontanter.

Minst två av köparna började fatta misstankar på grund av de falska intygen. En av dem upptäckte att namnet på ett vaccinationsintyg var förfalskat. En annan såg att det saknades en stämpel.

Den 12 februari greps fyra personer misstänkta för inblandning i valprånet. Polisen genomförde husrannsakningar. På en adress hittades kontanter, en skuldlista, papper på hundar och en transportbur.

Spårat mobiltelefoner

Polisen har tagit fingeravtryck på de falska intygen samt spårat de misstänkta gärningsmännens mobiltelefoner. Analysen visar att de befann sig i Kristianstad den 9 januari.

Två män sitter häktade misstänkta för grovt rån. En kvinna misstänks för medhjälp till rån. Samtliga tre nekar till att ha genomfört rånet.

Ytterligare två kvinnor misstänks för häleri. De ska ha upplåtit en lägenhet till försäljning samt levererat en av de stulna valparna.

Rättegången startar den 3 juni och avslutas den 11 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.