Vandalisering hämnd mot polisen

Uppdaterad
Publicerad

Organisationen Brytfest tar nu på sig ansvaret för förstörelsen av kulturhuset Stenkrossen i Lund natten till lördagen.

På organisationens facebook-sida beskriver man händelsen som en hämnd för ett ingripande som polisen gjorde på första maj.

”Det här är ett meddelande till lundapolisen. Torsdagen, 1 maj, på arbetarklassens internationella kampdag, angrep ni Revolutionär 1 maj-demonstrationen i Lund.

Ni sådde vind, och fick skörda storm.

Brytfest Lund”

Flera hundra personer deltog i festen som spårade ur. Polisen hade bevakning men valde att inte ingripa.

En av de som deltog på festen skriver i en facebook-kommentar:

”Alltså antingen är arrangörerna så naiva att det gränsar till utvecklingsstörning eller så brydde man sig väldigt lite om riskerna för skadegörelse. Brytfests senaste statusuppdatering tyder mer på det senare. Skäms över att jag va där, skäms över att jag inte gjorde mer för att hindra.”

Tidigare på kvällen hade rapgruppen Kartellen spelning på Mejeriet. En del av konsertbesökarna anslöt till den så kallade Brytfesten.

På Stenkrossen har ett stort antal kulturföreningar och teatergrupper sin verksamhet.

– Det är rena katastrofen därinne, allt är upp- och nedvänt, berättar filmaren Göran Johansson.

Vi möter honom tillsammans med Lilla Teaterns regissör Patrik Larsson på trottoaren utanför Stenkrossen. De har kommit för att städa upp teaterns lokaler men har just fått veta att ingen för närvarande får vistas inne i den vandaliserade byggnaden av säkerhetsskäl.

– Det är total förödelse, fullständigt sönderslaget och nerkladdat, suckar Patrik Larsson.

Båda hajar till märkbart när de via Sydnytt får höra om grupperingen Brytfest som tagit på sig ansvaret för dådet.

– Det låter både konstigt och väldigt missriktat att hämnas på polisen genom att förstöra en kulturlokal. Den kopplingen förstår jag inte alls, säger Patrik Larsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.