Lammföretagarna Maycon Vinborg och Emma Jönsson. Foto: Adam Bergsten/SVT

Gård i Hörby vill vända på lammnäringen

Uppdaterad
Publicerad

Det inhemskt producerade lammköttet har stadigt minskat de senaste året, trots att konsumtionen av lammkött ökar stadigt. På en gård utanför Hörby planeras en lammrevolution med målet att göra Sverige självförsörjande på köttet.

Maycon Vinborg kom till Sverige för fem år sedan från Brasilien. Allt han hade med sig då var sin vallhund och 5.000 kronor på fickan. I dag driver han och sambon Emma Jönsson en gård utanför Hörby med önskan att föra den svenska lammnäringen in i en ny epok.

Vill förbättra köttet

Enligt Maycon Vinborg finns det en stor förbättringspotential inom den svenska lammaveln. Med hjälp av embryon från bland annat Storbritannien vill han få fram lamm som dels ska ge konsumenten ett bättre kött, men också öka lönsamheten för de svenska uppfödarna.

– Vi vill förbättra kvaliteten på våra lamm. Då får bönderna bättre betalt och kan leverera mer kött från samma djur och konsumenten får också lammkött av bättre kvalitet, säger Maycon Vinborg.

Konsumtionen av lammkött ökar, men den inhemska produktionen klarar inte på långa vägar av att möta efterfrågan.

70 procent importeras

I dag produceras knappt 30 procent av allt lammkött som konsumeras i Sverige här. Av det som importeras kommer mer än hälften från Irland och Nya Zeeland.

– Vårt mål är att Sverige ska bli helt självförsörjande när det gäller lammproduktion, säger Maycon Vinborg.

För Skånes del pekar siffrorna uppåt och antalet lamm har ökat med en tredjedel på tio år. Det låga rovdjurstrycket och god tillgång på betesmarker gör att också Svenska fåravelsförbundets ordförande Magnus Jönsson skönjer en ljusning för den svenska lammnäringen.

– Där är alla förutsättningar för att producera mer lamm, säger Magnus Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.